Tijdens een korenavond in de spiegeltent in park Stapelen gaven de leden van JukeBox in al eens acte de présence. Daar staan ze dit jaar weer, maar niet voordat zij zelf hun koperen jubileum hebben gevierd bij De Langspier.
Tijdens een korenavond in de spiegeltent in park Stapelen gaven de leden van JukeBox in al eens acte de présence. Daar staan ze dit jaar weer, maar niet voordat zij zelf hun koperen jubileum hebben gevierd bij De Langspier. Foto: Peter de Koning.

‘Thuis neurie ik liedjes van de repetitie’

Algemeen

LINDA VAN DE WIEL

‘Born to be wild’ van de Canadese band Steppenwolf was het eerste lied dat popkoor JukeBox in haar repertoire had. Zondag 22 mei brengt de Boxtelse zanggroep dit nummer tijdens een concert bij recreatieplas De Langspier opnieuw ten gehore. Het koor treedt dan samen op met de lokale popband Streamz. Koorlid Lucy Hoevenaars: ,,Met dit optreden vieren we ons 12,5-jarig jubileum.”

Toen JukeBox op zoek ging naar een locatie voor haar jubileumconcert kwam recreatieplas De Langspier al snel als optie naar voren. ,,We wilden een buitenlocatie waar we met onze 79 leden én Streamz terecht konden. Deze plek leent zich daar perfect voor. En met dank aan een financiële bijdrage van de gemeente is het gelukt het concert gratis toegankelijk te maken”, vertelt Hoevenaars. 

START IN ‘DE TROL’

Petra Aelbers ging ruim twaalf jaar geleden op zoek naar een koor dat bij haar paste, maar vond niet wat ze zocht. ,,Ik wilde graag popmuziek zingen, maar dat kon niet echt”, aldus de zangeres. ,,Ik besloot toen zelf een groep op te richten en dat heb ik geweten. Iedereen kon zich aanmelden in café De Trol (nu: De Koekenbakker - red.) in Lennisheuvel en er kwamen 120 geïnteresseerde zangers en zangeressen.”

Onder hen Claar van Dijk, vriendin van Aelbers en lid vanaf het eerste uur. ,,Van de 120 aanmeldingen, werden honderd mensen meteen lid. De Trol was direct al te klein voor zo’n groep”, vertelt ze. ,,Tijdens de eerste repetitie hadden we twee nummers, waaronder Born te be wild. Iedereen die lid werd, kreeg een cd mee met verschillende stemmen.”

Nico Bulter was de eerste dirigent van JukeBox, Karin Tooren de huidige. Aelbers: ,,Iedereen is welkom in ons koor. Je hoeft geen noten te kunnen lezen, leeftijd is niet belangrijk en als je niet goed kunt zingen, is dat geen probleem. We krijgen alle zangpartijen van de liedjes digitaal toegestuurd. Thuis en tijdens de repetities kijkt iedereen welke partij hij of zij wil zingen. Je kunt dus de ene keer een hoge partij zingen en de andere keer een lage. We zingen soms wel zes-stemmig.”

DERTIEN MANNEN

Het popkoor telt tegenwoordig 79 leden. Hoevenaars: ,,We hebben een aantal leden verloren tijdens de coronapandemie, maar er is ook weer nieuwe aanwas. Ook is een aantal gestopte zangers teruggekeerd. Momenteel zijn er dertien mannen, dus die kunnen we wel een aantal gebruiken. Maar ook vrouwen zijn meer dan welkom.”

Een van de groep mannen is Hans Driessen. ,,Ik houd van zingen, ik word er blij van. We repeteren eens per twee weken en ik betrap me er thuis vaak op dat ik liedjes van de repetitie neurie. En als ik na het oefenen naar huis fiets, zing ik de hele tijd het laatste nummer dat we zongen.”

Driessen heeft zin in het aankomende concert bij De Langspier. ,,We treden ongeveer vier keer per jaar op, dat is genoeg voor ons hoor. Wel werken we graag ergens naartoe.” Het jubileum is dan ook een hoogtepunt alle koorleden. ,,We hebben dit jaar nog een open repetitie in spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen en het jaarlijkse benefietconcert rond de kerstdagen waarbij we geld ophalen voor een goed doel”, aldus Driessen. Aelbers vult hem aan: ,,We vragen geen entree, maar we maken knutselwerken, kerststukjes, hapjes en drankjes waar we geld mee ophalen. En daarnaast: we willen gewoon lekker zingen.”

MEEZINGEN

Het concert van popkoor JukeBox vindt plaats op zondag 22 mei van 15.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Ook graag een keer meezingen? De groep repeteert eens per twee weken in de Tijberzaal van het Baanderherencollege in Boxtel. Neem voor meer informatie een kijkje op www.popkoorjukebox.nl.

p Tijdens de korenavond in de spiegeltent in park Stapelen gaven de leden van JukeBox al eens acte de présence. Daar staan ze dit jaar weer, maar niet voordat zij zelf hun koperen jubileum hebben gevierd bij De Langspier. Foto: Peter de Koning, 2016.