De volledige oppositie in de Boxtelse gemeenteraad is teleurgesteld en bezorgd over college van B en W.
De volledige oppositie in de Boxtelse gemeenteraad is teleurgesteld en bezorgd over college van B en W. Foto: Hans van Doorn, 2021.

‘B en W lossen grote beloften niet in’

Algemeen

In een open brief hekelt de complete oppositie in de Boxtelse gemeenteraad de daadkracht van het college van B en W. De grote beloften waarmee de drie lokale partijen in februari 2021 het dagelijks bestuur op zich namen, worden niet of nauwelijks nagekomen vinden de vijf plaatselijke afdelingen van landelijke partijen. En: ,,Het gebrek aan beleidsstukken baart ons grote zorgen...”

D66, VVD, CDA, SP en PvdA-GroenLinks stellen dat de laatste keren weinig punten op de agenda van de raadsvergaderingen stonden. En ook de eerstvolgende bijeenkomst, dinsdag 10 mei, is dat het geval. Dan moet echter wel een besluit vallen over de huisvesting van arbeidsmigranten. Verwacht mag worden dat daarover nog heel wat te discussiëren valt. 

De agendapunten die de laatste maanden werden besproken, waren in de ogen van de oppositiepartijen grotendeels hamerstukken. ,,En dat terwijl er toch genoeg zaken spelen in onze gemeente. Sociaal domein, energietransitie, klimaatadaptatie, verkeer, woningbouw, GreenTech, MijnGemeenteDichtbij, onderwijshuisvesting: het zijn slechts enkele voorbeelden van dossiers waarin het tot op heden doodstil blijft”, schrijven de vijf fracties in de open brief aan B en W. 

Zij vinden het ook opvallend dat er weinig nieuws is over de in november vastgestelde bezuinigingsmaatregelen. ,,Sindsdien ontbreekt elke vorm van communicatie over de door u voorgestelde omvormingen.” Het voorstel om prullenbakken langs openbare wegen weg te halen en het onderhoud van hagen te schrappen, gingen uiteindelijk niet door. ,,Grotendeels door een gebrekkige communicatie en participatie met inwoners. En dat terwijl dat laatste juist uw speerpunt was in het beleidsakkoord.”

GEEN SAMENWERKING

De leus van het beleidsakkoord dat Balans, Combinatie95 en INbox sloten bij de vorming van het college was ‘Samen aan de slag’. ,,Wij zien het niet terug. U presenteert ons slechts summier raadsvoorstellen waarvan het gros hamerstukken zijn of beleid is binnen gemeenschappelijke regelingen waar wij als raad nauwelijks aan bij kunnen sturen. U heeft ons in het bestuursakkoord een belofte gedaan. Een belofte om écht samen te gaan werken. We hebben toen al aangegeven dat belofte schuld maakt. Wanneer gaat u deze schuld inlossen?”, wil de oppostie weten. 

De vijf partijen vragen zich af of de stilte rond diverse onderwerpen betekent dat er weinig gebeurt. ,,Of wordt de gemeenteraad niet geïnformeerd? Er is immers een informatieplicht vanuit het college aan de raad.” De oppositie wil op de hoogte worden gebracht van diverse vraagstukken en wanneer de raad daarover concrete voorstellen ontvangt. Over het uitblijven daarvan zijn de fracties teleurgesteld én bezorgd. ,,Onze gemeente, haar inwoners, ondernemers en verenigingen verdienen een daadkrachtig bestuur dat goed communiceert, goed luistert en mensen betrekt. Precies zoals u dat ooit heeft beloofd.”