Voor Boxtelaar Kiske de Leest was zijn openingsvraag in het RTL 4-programma Beat the Champions een eitje. Weet jij het antwoord ook?
Voor Boxtelaar Kiske de Leest was zijn openingsvraag in het RTL 4-programma Beat the Champions een eitje. Weet jij het antwoord ook? Foto: Rens van den Elsen.

BOXTELAAR BUIGT HOOFD IN VRAGENVUUR 'BEAT THE CHAMPIONS' 


Kiske mist een seconde in televisiequiz  


LINDA VAN DE WIEL

,,Ontzettend gaaf.” Zo omschrijft Kiske de Leest (49) zijn deelname aan het RTL 4-quizprogramma ‘Beat the Champions’. De Boxtelaar, die met plaatsgenoot Marc de Laat als ‘The Brain’ ook zelf quizzen maakt, nam het in de show op tegen vier van de vijf pientere panelleden. Hij wist nét niet te winnen van de vier slimmeriken...


Het was ontzettend spannend zondagavond. Met nog één seconde op de klok versloegen de ‘Champions’ De Leest na een bloedstollend en pittig vragenvuur. De Boxtelse quizzer had 60 seconden, zijn tegenstanders 44. Maar zij waren met drie mensen meer. De deelnemers aan het programma mogen zelf bepalen tegen hoeveel panelleden ze het uiteindelijk opnemen, hoe meer tegenstanders, hoe hoger het te winnen bedrag.

,,Hoe het met me gaat? Prima hoor”, lacht De Leest daags na de uitzending. ,,Ik heb alleen last van mijn duim door het beantwoorden van heel veel berichtjes.” De reacties die hij na de uitzending kreeg zijn louter positief. ,,Iedereen vindt dat ik goed gespeeld heb en dat het superspannend was. Ook kwam een aantal complottheorieën voorbij. Zo zei iemand dat de tijd van The Champions langzamer liep en mijn vragen veel moeilijker waren. Ik moet daar wel om lachen.”

KORSAKOV LITE

Dat hij op het nippertje verloor van het panel vindt de slimme Boxtelaar jammer. ,,Natuurlijk had ik graag gewonnen en een groot geldbedrag (24.000 euro – red.) mee naar huis genomen, maar het was vooral heel gaaf om deel te nemen.” 

De reden dat De Leest meedeed aan het televisieprogramma was minstens zo interessant. Panelleden Cindy Hemink en Abel Gilsing nemen met regelmaat deel aan quizzen van The Brain. ,,Ze doen als het team Korsakov Lite mee aan de jaarlijkse Open Boxtelse Quiz Ronde die ik samen met Marc de Laat organiseer vanuit onze onderneming The Brain. Cindy is elk jaar van de partij en Abel doet soms mee. Toen Cindy zei dat ze het leuk zou vinden als ik eens mee zou doen aan Beat the Champions, heb ik me aangemeld.” Met positief resultaat want na een selectieronde werd de Boxtelaar uitgenodigd als kandidaat. 

Hoewel de opnames een aantal dagen voor de uitzending plaatsvonden, was De Leest een beetje nerveus toen het programma op televisie kwam. ,,Mijn ronde was heel spannend. En ik vond het gek mezelf terug te zien op beeld. Wel was het prettig te merken dat ik ondanks gezonde wedstrijdspanning rustig bleef. Want het is apart in een vrij grote studio vol camera’s en naast Chantal Janzen te staan. Dat is niet mijn dagelijkse habitat.”

Een uitgebreide voorbereiding had De Leest niet. ,,Het is vergelijkbaar met het oefenen op penaltyschieten. Meestal gaat het goed tijdens trainingen. Maar het is heel anders dan het nemen van een strafschop in een vol stadion tijdens een WK-finale.” 

De Boxtelaar vervolgt: ,,Ik heb veel oude afleveringen van het programma bekeken om een inschatting te maken hoeveel seconden ik dacht nodig te hebben en samen met mijn zoon Jonah geoefend met antwoord geven op afgevuurde vragen. Verder heb ik vertrouwd op mijn eigen kennis. En hoewel ik niet gewonnen heb, was het een fantastische ervaring. Er is tijdens het programma gesproken over onze quizzen in Boxtel, dat vond ik tof. En verder verwoordde onze Jonah het treffend: ‘Je komt gewoon gratis op televisie.'”