Wiebe Zijlstra zamelde liefst 2.266 muntjes in voor Hockeyclub Liempde. Daarmee heeft de club vijfhonderd euro extra om uit te geven.
Wiebe Zijlstra zamelde liefst 2.266 muntjes in voor Hockeyclub Liempde. Daarmee heeft de club vijfhonderd euro extra om uit te geven. Foto: Claartje Zijlstra.

Wiebe (11) zamelde fanatiek muntjes in van Op Liemt Gemunt voor HCL

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

Langs welke deur is hij niet geweest, de elfjarige Wiebe Zijlstra? De Liempdse jongen zamelde de voorbije weken precies 2.266 Op Liemt Gemunt-munten in. De actie leverde ‘zijn’ Hockeyclub Liempde (HCL) bijna vijfhonderd euro op. In totaal werden vorige week ruim 19.000 muntjes ingeleverd, een record.

De kerstvakantie was extra lang deze winter. Niet alleen door de extra week, maar ook omdat er nauwelijks iets te beleven viel. ,,We hebben nu winterstop met hockey, maar ook in de zaal mogen we niet sporten”, zegt Wiebe, die als rechtsvoor bij Jongens D1 speelt. En uiteraard ging er medio december nog veel meer op slot. 

Dus wat te doen? Moeder Claartje, tevens bestuurslid bij HCL, had wel een idee: muntjes inzamelen van het spaarsysteem Op Liemt Gemunt. Klanten kunnen bij lokale ondernemingen muntjes ‘doneren’ aan verenigingen en aan de hand daarvan krijgen de clubs aan het einde van het jaar een bedrag uitgekeerd. Dat kunnen ze weer uitgeven bij de lokale ondernemers. 

FANATIEKER

Maar flink wat Liempdse consumenten hebben veel van die oranje plastic fiches nog thuis liggen. Dus ging Wiebe de deuren langs, en hij werd steeds fanatieker. ,,Ik vond het leuk om te doen, je komt ook weer allerlei mensen tegen. Waar ik de meeste muntjes ophaalde? Nou, vooral bij oudere mensen, die sparen ze vaak.”

Sinds 22 december ging Wiebe zowat elke dag op pad, meestal in de middag. ,,En er waren ook regelmatig vriendjes en familieleden bij die een keer kwamen helpen”, vertelt moeder Claartje. Want ja, met anderen is natuurlijk ook leuker dan alleen; misschien valt er dan nog iets te beleven... ,,Ja dat was zo, op één dag haalde ik al vanaf tien uur ‘s ochtends tot laat in de middag muntjes op samen met een vriendje. Hij maakte een ‘stoppie’ (remde met het voorwiel van zijn fiets - red.) en viel daardoor voorover”, grinnikt Wiebe. ,,Hij is in orde hoor.”

VERDUBBELAAR

De inzamelwoede van Wiebe kwam ook nog eens goed uit. Vorige week was ieder ingeleverd muntje geen 11 maar 22 cent waard. Deze actie leverde tevens een nieuw weekrecord op voor Op Liemt Gemunt van ruim 19.000 inleverde muntjes. Naast Wiebe waren ook de Zonnebloem en buurtverenigingen Kerkeind en Nieuwe Wijk/Klein Hoekje zeer actief.

STOPPIE

Inmiddels heeft de jonge Liempdse hockeyer een reactie gehad van HCL-voorzitter Waylon van Son. ,,Mama had het in de groepsapp van HCL gezet. Ik vroeg me af of ik ook een frikandelbroodje mocht hebben in de kantine. Waylon zei: je mag er wel een dozijn!”

OP DE FOTO: Wiebe Zijlstra zamelde liefst 2.266 muntjes in voor Hockeyclub Liempde. Daarmee heeft de club vijfhonderd euro extra om uit te geven. Foto: Claartje Zijlstra.