Een gazon tussen de zogeheten Heksenberg en het centrale wandel- en fietspad in park Molenwijk zou dienst kunnen gaan doen als een omheind speelveld voor honden.
Een gazon tussen de zogeheten Heksenberg en het centrale wandel- en fietspad in park Molenwijk zou dienst kunnen gaan doen als een omheind speelveld voor honden. Foto: Foto's: Bas van den Biggelaar.

Stelling: Een omheind hondenspeelveld in park Molenwijk is een goed idee

Algemeen Ruimtelijke Ordening (e) Nieuws (c)

Een groot hondenspeelveld met een hoge omheining. Dat zouden Nancy de Bresser en Sanne de Haan uit Boxtel graag verwezenlijkt zien in hun woonplaats, bijvoorbeeld in park Molenwijk. Het plan staat nog in de kinderschoenen, maar er is al contact geweest met wijkmakelaar Hans Mols van de gemeente. De Bresser en De Haan zijn nu aan het peilen hoe andere Boxtelaren tegenover dit plan staan. 

De Bresser: ,,Er zijn best wat kleine uitlaatveldjes in Boxtel, met een afscheiding van ongeveer een meter hoog, die niet altijd aansluit bij de grond. Daardoor kunnen kleine hondjes er onderdoor. En grote viervoeters springen eroverheen.” Ze doelt onder andere op Siberische husky’s. Snelle honden met veel energie én doorgaans ontsnappingskunstenaars. De Bresser: ,,Ik had zelf een husky. Poolhonden kunnen vaak niet loslopen omdat ze dan gaan jagen en zwerven. Een grote, degelijk omheinde speelweide zou ideaal zijn om zulke dieren naar hartenlust rond te laten rennen. In de kleine uitlaatgebiedjes kunnen honden hun energie niet kwijt.”

De Bresser en De Haan denken dat een speelterrein met een oppervlakte van ongeveer een half voetbalveld een aanwinst is voor Boxtel. De Bresser: ,,In grote steden zie je zulke faciliteiten al. Hier nog niet.” Het is niet de bedoeling dat de wei een poepveld wordt. ,,Nee, zeker niet. Hondenbezitters moeten de drollen opruimen. Het veld is bedoeld om honden met elkaar te laten spelen, eventueel ooit met toestellen waarmee baas en viervoeter zich kunnen vermaken”, aldus De Bresser.

DRAAGVLAK PEILEN

De Haan is al bezig draagvlak te peilen via Facebook. Ze zag een bericht van De Bresser voorbijkomen en stelde voor de krachten te bundelen. De Haan: ,,De gemeente Boxtel denkt erover na een deel van wandelpark Molenwijk als hondenspeelveld in te richten. Tussen het centrale, brede pad in het park en de Heksenberg, de heuvel met rododendrons, ligt een gazon met wat bomen. Daar wordt naar gekeken.” 

De plannen zijn nog vrij pril, of er op die plek daadwerkelijk een omheind uitlaatveld komt, is nog niet zeker. Het kostbaarst is het hek. De Haan: ,,Een meter is te laag en twee meter ziet de gemeente niet zitten. Dat snap ik ook wel. Een meter veertig zou al een aardige barrière vormen voor honden die hoog kunnen springen. Daar komen ze wel overheen, maar waarschijnlijk boezemt de hoogte genoeg ontzag in voor wat twijfel en heeft de baas tijd om in te grijpen.”

Zelf heeft De Haan een voormalig zwerfhondje uit Roemenië. ,,Een beestje dat snel schrikt en gebaat is bij een veilige plek om zijn energie kwijt te kunnen.” Ze heeft al meer dan tachtig positieve reacties ontvangen op de poll die ze op Facebook heeft uitgezet: ,,Volgens de wijkmakelaar moeten we honderd medestanders hebben, dan kan de gemeente niet om dit burgerinitiatief heen.”

Mols nuanceert dat beeld. ,,Ik heb aangegeven dat het mooi zou zijn als er meer dan honderd mensen zijn die het plan steunen. Dat is geen hard getal. Er kunnen immers ook goede argumenten zijn om het project niet op te pakken, of de voorkeur te geven aan een andere locatie.”

Uiteraard komen bij het idee kosten om de hoek kijken. Mols: ,,Er is een budget voor bewonersinitiatieven en daarnaast kijken we altijd naar mogelijkheden voor cofinanciering. Of er toestemming komt voor de uitvoering is nu nog niet te zeggen.” 

Wat vindt u van het plan? Discussieer mee!

OP DE FOTO: Een gazon tussen de zogeheten Heksenberg en het centrale wandel- en fietspad in park Molenwijk zou dienst kunnen gaan doen als een omheind speelveld voor honden. Foto’s: Bas van den Biggelaar.

OP DE FOTO: Dit hondje rent over het gras tussen de Heksenberg en het centrale brede pad in wandelpark Molenwijk. Deze plek is in beeld voor de aanleg van een omheind speelveld voor honden.

Dit hondje rent over het gras tussen de Heksenberg en het centrale brede pad in wandelpark Molenwijk. Deze plek is in beeld voor de aanleg van een omheind speelveld voor honden.