Vrachtwagens die door de Dorpsstraat in Esch rijden hebben op sommige stukken moeite met de wegversmallingen. Regelmatig worden de flexibele paaltjes beschadigd. Nu er nieuwe, stevige exemplaren voor terug komen, vrezen lokale ondernemers voor schade aan hun wagenpark.
Vrachtwagens die door de Dorpsstraat in Esch rijden hebben op sommige stukken moeite met de wegversmallingen. Regelmatig worden de flexibele paaltjes beschadigd. Nu er nieuwe, stevige exemplaren voor terug komen, vrezen lokale ondernemers voor schade aan hun wagenpark. Foto: Peter de Koning

Essche ondernemers vrezen schade door nieuwe paaltjes doorgangen Dorpsstraat

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Esch (c) Nieuws (c) Boxtel Over Wegen (c)

De wegversmallingen in de Dorpsstraat in Esch worden binnenkort weer onder handen genomen. Iets meer dan een jaar na de vorige ingreep wordt de verkeerssituatie in de smalle weg nu een stuk rigoureuzer aangepakt. Lokale ondernemers vragen echter om uitstel. Zij maken zich zorgen om de robuustere paaltjes die er komen te staan. Ook zouden de versmallingen bijna veertig centimeter smaller worden, maar dat berust volgens de gemeente Boxtel op een misverstand.

De Dorpsstraat veiliger maken: lange tijd leek dit niet mogelijk, ook omdat er geen geld voor was. Maar omdat Platform Esch’ Perspectief in gesprek bleef met de gemeente zijn er toch aanpassingen aanstaande. Niet de hele straat wordt overigens onder handen genomen, alleen de vier versmallingen. Er komen nieuwe, robuustere paaltjes en het hoogteverschil met de trottoirs verdwijnt. 

BORD VOOR DE KOP

Enkele Essche ondernemers denken echter dat de nieuwe oplossing voor extra kosten gaat zorgen. Joris Lijten van plantenbedrijf La Serra en Marcel Bekkers van transportbedrijf Gebr. Bekkers, stellen dat vrachtwagens momenteel al nog maar net tussen de paaltjes passen. Uit de tekeningen die de gemeente naar alle betrokken partijen heeft gestuurd, blijkt dat de verkeersremmers zelfs nog iets nauwer worden: van drie naar 2,64 meter. ,,Dat maakt het lastig voor chauffeurs; een trailer is 2,60 meter breed. In een eerder overleg heb ik dit ook al aangegeven, maar er is niks mee gedaan”, geeft Lijten desgevraagd aan. 

Echter, de passages blijven even breed volgens een woordvoerder van de gemeente: op de bouwtekeningen stonden de verkeerde maten aangegeven. ,,Drie meter is nog steeds smal, maar het is ook de bedoeling dat vrachtwagens rustig rijden”, aldus de woordvoerder. 

De smalle doorgang is echter niet het enige volgens Lijten: stevigere paaltjes gaan extra schade veroorzaken. ,,Trucks moeten eigenlijk minstens twintig meter voor en na de versmalling recht staan omdat de trailer die er achter hangt altijd via de binnenbocht gaat. Daardoor raken deze nu de paaltjes. Bij stevigere exemplaren ontstaan er ongetwijfeld beschadigingen.” Overigens niet alleen aan de trucks, ook aan de paaltjes zelf. Maar als het even kan, wil Boxtel die gaan verhalen op de veroorzaker van de schade. 

MAIL 

Volgens de Essche ondernemer lijkt het erop dat het plan wordt doorgedrukt om ‘er maar vanaf te zijn’. ,,De gemeente Boxtel nam na onze mailreactie van november vorig jaar, waarin we de mogelijke gevolgen van deze aanpassing al aankaartten, geen contact meer met ons op.”

De eigenaren van La Serra en Gebr. Bekkers transport zien graag dat Boxtel eerst een oplossing voor hun probleem bedenkt voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd. Desgevraagd wil de gemeente de plannen niet aanpassen; liever ziet zij dat vrachtwagenchauffeurs de Dorpsstraat zoveel mogelijk mijden. Lijten zou het ook fijn vinden als zijn trucks niet meer dwars door het dorp hoeven: ,,Maar het enige alternatief is de Heikant en die weg is te smal en gevaarlijk vanwege fietsverkeer. Omrijden via de N65 is ook geen optie, dat kost veel meer tijd en dus geld.” 

ERGERNIS

De wegversmallingen zijn al jaren een bron van ergernis in het dorp. Er is van alles geprobeerd om te hard rijdende bestuurders af te laten remmen. Van drempels tot betonnen bloembakken en nu weer (nieuwe) paaltjes. Wethouder Fred van Nistelrooij laat weten dat de gemeente het afgelopen jaar de situatie goed in de gaten heeft gehouden, aldus de woordvoerder: ,,In overleg met PEP is gebleken dat het trottoir en de fietsstrook op gelijke hoogte brengen bij de doorgangen een verbetering oplevert.”

De werkzaamheden gaan in maart van start en duren twee weken. In die periode zijn er omleidingen. Bewoners krijgen hierover tekst en uitleg per brief.

OP DE FOTO: Vrachtwagens die door de Dorpsstraat in Esch rijden hebben op sommige stukken moeite met de wegversmallingen. Regelmatig worden de flexibele paaltjes beschadigd. Nu er nieuwe, stevige exemplaren voor terug komen, vrezen lokale ondernemers voor schade aan hun wagenpark. Foto: Peter de Koning.

Vrachtwagens die door de Dorpsstraat in Esch rijden hebben op sommige stukken moeite met de wegversmallingen. Regelmatig worden de flexibele paaltjes beschadigd. Nu er nieuwe, stevige exemplaren voor terug komen, vrezen lokale ondernemers voor schade aan hun wagenpark. Foto: Peter de Koning.