Diverse bezoekers van de Markt kwamen al aan het einde van de middag af op het horeca-initiatief om een versnapering af te halen.
Diverse bezoekers van de Markt kwamen al aan het einde van de middag af op het horeca-initiatief om een versnapering af te halen. Foto: Peter de Koning

Ook Boxtel ziet dat de rek er bij ondernemers uit is door corona

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Boxtel Oost (c) Selissenwal (c) Nieuws (c)

Ondernemers zouden hun zaken weer op een verantwoorde manier moeten kunnen openen. Die boodschap hebben diverse gemeenten, waaronder Boxtel, gisteren doorgegeven aan de landelijke politiek: ,,De weerstand groeit en het draagvlak neemt met de dag af.”

Het water staat de meeste ondernemers inmiddels aan de lippen en velen van hen zijn dan ook van plan om zaterdag 15 januari gewoon de deuren te openen, ongeacht de uitkomst van de persconferentie van een dag eerder. In Boxtel kondigde kledingzaak Drietrend in de Rechterstraat via haar Facebookpagina aan zaterdag gewoon open te zijn. 

De burgemeesters van Boxtel, Meierijstad, Sint-Michielsgestel, Vught en Heusden stuurden gisteren een brandbrief naar hun Bossche collega Jack Mikkers. Hij is voorzitter van de Veiligheidsregio Brabants-Noord en neemt vandaag deel aan het Veiligheidsberaad, dat het kabinet van advies voorziet. De gemeenten uitten in de brief hun zorgen over de toenemende maatschappelijke onrust. ,,De samenleving heeft bijna twee jaar begrip gehad voor de maatregelen die de druk in de zorg moesten verlagen, maar de rek er nu volledig uit”, stellen zij.

De maatregelen staan volgens de burgemeesters niet meer in verhouding tot de negatieve gevolgen voor lokale ondernemers. Zij maken zich zorgen over de toenemende maatschappelijke onrust en pleiten er dan ook voor om ‘koers te zetten naar verantwoorde maatregelen om de samenleving weer veilig open te stellen’.

Morgen, vrijdag 14 januari, om 19.00 uur is er weer een coronapersconferentie. Dan wordt duidelijk of de oproep van Boxtel en consorten effect sorteert en er versoepelingen mogelijk zijn.

OP DE FOTO’S: De Boxtelse horeca op de Markt probeerde vrijdag nog creatief met de coronaregels om te gaan door barretjes buiten te zetten voor een ‘coffee-to-go’. Het werd echter al snel te druk, waardoor de gemeente zich genoodzaakt zag de activiteit te verbieden. Foto’s: Peter de Koning.

Diverse bezoekers van de Markt kwamen al aan het einde van de middag af op het horeca-initiatief om een versnapering af te halen.
Diverse bezoekers van de Markt kwamen al aan het einde van de middag af op het horeca-initiatief om een versnapering af te halen.