Jeanne en Martien van Beurden-Welts uit Boxtel zijn donderdag 20 januari vijftig jaar getrouwd.
Jeanne en Martien van Beurden-Welts uit Boxtel zijn donderdag 20 januari vijftig jaar getrouwd. Foto: Henk van Weert.

Gouden paar in Boxtel: Jeanne en Martien van Beurden

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Als vrijwilligers van het Rode Kruis leerden ze elkaar kennen tijdens een reis van de Henri Dunant, het schip dat - nog altíjd - uitstapjes mogelijk maakt voor zieken. Martien van Beurden uit Udenhout en Jeanne Welts uit Den Bosch volgden beiden een opleiding tot verpleegkundige en dus was het niet zo verwonderlijk dat het klikte en de vonk oversloeg. Vandaag, donderdag 20 januari viert het Boxtelse koppel zijn gouden bruiloftsfeest. 

Net zo lang als ze zijn getrouwd, wonen Martien en Jeanne in Boxtel. ,,We hadden allebei onze opleiding voltooid in een Eindhovens ziekenhuis en werden ontslagen. Waarom? Ja, je kunt het je vandaag de dag niet voorstellen, maar vanwege personeelsoverschot...”, vertelt Martien. Hij solliciteerde op een baan bij de afdeling chirurgie van het Boxtelse Liduinaziekenhuis en werd op 1 januari 1972 aangenomen. Jeanne werkte ondertussen in het toenmalige Grootziekengasthuis (GZG) in Den Bosch. 

OUDERENZORG

Het kostte enige overredingskracht om een huurwoning in Boxtel te krijgen, maar uiteindelijk lukte het toch: in Hoogheemflat 7. Na een rondtocht door Boxtel-Oost streken ze zeven jaar geleden neer in appartementcomplex Bocstelstede. ,,Een mooie plek, alhoewel ik wel een tuintje mis. Ik hield graag vogels en vissen”, vertelt Martien. Hij is in Boxtel geen onbekende aangezien hij sinds 1979 directeursfuncties in de plaatselijke ouderenzorg vervulde. In die rol leidde hij diverse fusies en reorganisaties mede in goede banen. Na het gereedkomen van de nieuwbouw van Simeonshof en de aanpalende aanleunappartementen van Smalwaterhof aan de Annastraat sloot hij in 2007 zijn arbeidzame leven af. 

Jeanne zegde haar baan in het GZG op toen dochter Esther zich aandiende. ,,En nadat onze zoon Koen naar school ging, ben ik aan de slag gegaan in het toenmalige verpleeghuis Lindenlust. Daar heb ik een heel mooie tijd meegemaakt”, glundert ze. Later werkte ze nog jaren in een kinderdagverblijf in haar geboortestad. ,,En ik deed veel vrijwilligerswerk, onder meer voor de speel-o-theek en de Wereldwinkel.”

NIET STILZITTEN

Stilzitten is er nog altijd niet bij voor het echtpaar. Martien is bestuurslid van de Nederlandse kapucijnen. ,,Het aantal paters en broeders neemt net als bij andere religieuze orden in rap tempo af. In mijn functie heb ik de zorg voor de verkoop van kloosters die leeg komen te staan en voor de afbouw van personeel. Een flinke klus, maar erg leuk om te doen.” Daarnaast is Martien actief in het bestuur van zowel de Heilig Bloedstichting als de stichting Sjef van de Laar, die ouderenorganisaties financieel ondersteunt. Ook is hij lid van serviceclub Probus. Jeanne wandelt, leest en puzzelt graag: ,,En samen maken we graag fietstochten. Maar alleen als het mooi weer is.”

Trots is het gouden paar op de twee kleinkinderen: Luuk en Jinte. Met het eigen gezin en een kleine groep vrienden vieren Jeanne en Martien hun huwelijksjubileum vandaag vanwege corona in beslotenheid.