De voormalige groentewinkel van de familie Van Uden wordt, samen met het aanpalende woonhuis en de opslagloods verbouwd tot woonhuis.
De voormalige groentewinkel van de familie Van Uden wordt, samen met het aanpalende woonhuis en de opslagloods verbouwd tot woonhuis. Foto: Jan Hermens

Voormalige groentewinkel ondergaat metamorfose

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Woningbouw Nieuws (c)

De voormalige groentewinkel aan de Tongersetraat 4 in Boxtel waar 75 jaar lang de familie Van Uden de kost verdiende wordt, net als het naastgelegen woonhuisje (huisnummer 6) grondig verbouwd. Van de bijbehorende opslagloods is onlangs het dak al geheel vernieuwd.

De nieuwe eigenaar, Gert-Jan van Abeelen uit Lennisheuvel, heeft niet gereageerd op een verzoek om vragen over de verbouwing te beantwoorden. 

Na de dood van Aloys van Uden, een jaar of acht geleden, stopte de groentezaak. De ondernemer ging decennialang met groente en fruit langs de deuren. Zijn vrouw runde de winkel, die haar schoonouders in 1938 startten. Vijf jaar geleden verkocht de familie Van Uden het pand aan de buurman Bas Joosten van het gelijknamige schildersbedrijf. Die heeft het recent verkocht aan Van Abeelen.  

Wanneer het winkelpandje precies werd gebouwd, is onbekend. Volgens Marcel Joosten, de broer van Bas en mede-eigenaar van het schildersbedrijf, is het niet ondenkbaar dat de gebouwtjes er al  in de achttiende eeuw stonden. Op kaarten van Hendrik Verhees is volgens Joosten deze bebouwing al ingetekend.  

BUURTWINKELTJES

Groentezaak Van Uden maakte deel uit van een groep buurtwinkels en -winkeltjes. Zoals de fietsenzaak van Piet van den Bongaard en slagerij Van Meersbergen (De Miers) een eindje verderop in de richting van de dubbele overweg. 

Op de hoek met de Van Hornstraat is sinds 1958 schilderszaak Joosten gevestigd (rechts op de foto). Om de hoek zat tot in de jaren zeventig drogisterij Oliemeulen en op de plek waar nu keukencentrum Van der Doelen is gevestigd, was vele jaren de supermarkt van de familie De Jong te vinden. Die startte overigens aan de overkant van de straat als kruidenierszaak. Aan die kant had je ook de kruidenierswinkel van Gerard van der Sloot (mét rijdende winkel). Op de plek waar zich nu het parkeerterrein van Action bevindt, waren vroeger bloemenhandel Van de Sande en een poelier gevestigd. 

OP DE FOTO: Het al jaren leegstaande groentewinkeltje van de familie Van Uden en de aanpalende gebouwtjes worden getransformeerd tot woonhuis door een nieuwe eigenaar. Foto: Jan Hermens.