Deze kinderen van De Wentelwiek maken 'vette hap' voor de vogels.
Deze kinderen van De Wentelwiek maken 'vette hap' voor de vogels. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Kinderen De Wentelwiek doen mee aan buitenspeelcampagne

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

In de winter buiten met je blote voeten in een bak gekookte spaghetti stappen? Of ‘vette hap’ maken voor de vogels? Kinderen van buitenschoolse opvang (BSO) De Wentelwiek aan de Achterberghstraat draaiden er dinsdag hun hand niet voor om.

De BSO doet mee aan de landelijke campagne Hartje Winter, van IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind waar De Wentelwiek deel van uitmaakt. Het doel is kinderen ertoe aanzetten ook in de winter buiten te spelen.

De pedagogisch medewerkers hadden een grappig spel bedacht. De kleintjes liepen een geïmproviseerd blotevoetenpad. Er stond een bak met rijst klaar, met hooi, met gekookte spaghetti en... met een onduidelijke smurrie die verdacht veel op satésaus leek. Het bleek verf, makkelijk afwasbare. Locatiemanager Daniëlle van Montfoort: ,,Er staan ook bakken met warm water zodat hun voeten weer schoon worden. De ouders zijn overigens op de hoogte van wat wij doen.”

KUNSTJE

Een groep oudere kinderen reeg pinda’s aan een snoer en maakte ‘vette hap’ voor de vogels. Yuna van Duin vermaakte zich prima buiten. ,,Meneer kijk eens, ik kan een kunstje.” Als een volleerd turnster duikelde ze aan een rekstok omlaag om in een oogwenk weer rechtop te zitten. Een beweeglijk voorbeeld van hoe spelen ten goede komt aan kracht, souplesse en coördinatie.

Van Montfoort: ,,Wij vinden het belangrijk dat kinderen veel buitenspelen, ook in de koude maanden. Hartje Winter bevat allerlei ideeën, maar vaak bedenken wij zelf spellen.” 

Volgens IVN en Humankind vermaken kinderen zich in de zomermaanden gemiddeld zeventien uur per week buiten en in de koude tijd slechts acht. Vandaar een programma vol suggesties voor pret in de openlucht. Het heeft drie winters als pilot gedraaid op locaties van Humankind en wordt nu gratis aangeboden aan alle kinderdagverblijven en bso’s in Nederland. 

Ruim 3.700 kinderopvanglocaties in het hele land doen mee. Marijke Koekkoek, manager pedagogiek en kwaliteit van HumanKind: ,,Er is echt gekozen voor activiteiten waar iedereen blij van wordt, zoals spelen met de wind, schilderen in de sneeuw, winters koken en verhalen vertellen rond een kampvuur. De boodschap is: naar buiten gaan is leuk.”

OP DE FOTO: Van links naar rechts: Maud Ploegmakers, Jurre Verhagen, Yuna van Duin en Lars Ploegmakers maken ‘vette hap’ voor de vogels. Dat doen ze in de frisse buitenlucht. Foto: Bas van den Biggelaar.