Lot van Geel (oranje hesje) en Lot Termeer (rechts) in duel om de bal.
Lot van Geel (oranje hesje) en Lot Termeer (rechts) in duel om de bal. Foto: Hans Verberk.

Jonge teamsporters trainen sinds gisteravond weer

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Kedeng! Klinkt er nu nog vuurwerk in park Molenwijk? Nee, het is een geluid dat er bijna het hele jaar te horen is, behalve in de winter. Maar nu wel: het is de klank van een doelpunt, van een hockeybal die tegen het hout van de goal knalt. MEP laat sinds dinsdag haar jeugdleden weer trainen, nu de lockdown enigszins versoepeld is. Buurvereniging ODC doet hetzelfde en ook voetbalclub RKSV Boxtel heeft voor jeugdleden een trainingsschema opgesteld.

In de koude maanden ademen de hockeyvelden normaal gesproken rust. De leden van MEP beoefenen hun sport dan in de zaal. En voetballers houden in deze periode winterstop. Maar net als vorig jaar is ook nu de situatie verre van normaal. Corona teistert ons land nog steeds, met alle beperkingen van dien.

Zaalsport is momenteel niet toegestaan, ook niet voor kinderen. Buitensport onder voorwaarden wel, maar pas sinds dinsdag mag jeugd tot acht uur ‘s avonds trainen, daarvoor moesten de accommodaties om vijf uur voor iedereen dicht. Meerdere clubs in Boxtel maakten onmiddellijk schema’s om de trainingen te hervatten. Wel merken verenigingen dat het virus zo’n rooster alsnog in de war kan gooien.

Bij MEP zou Jongens D1 dinsdagavond op het veld verschijnen, maar hun oefensessie ging niet door. Een trainer was ziek, de andere zit in quarantaine. Meisjes D1 is wel present. Onder leiding van Peppe van Gent en Maura de Pruyssenaere de la Woestijne rennen de hockeysters over het kunstgras. Lot van Geel (12) en Pleun Pennings (11) maken deel uit van het team. De Boxtelse meisjes zijn blij dat ze weer mogen sporten. ,,Maar het is hier wel kouder dan in de zaal”, vindt Lot. En ze heeft gelijk, het kwik stijgt dinsdagmiddag naar een temperatuur die vermoedelijk niet ver boven het vriespunt ligt. ,,Bij twee graden boven nul of minder spelen we niet, of testen we eerst het kunstgras. Als dat bevriest, wordt het glad en gaat de bal bovendien rare dingen doen”, legt Selma Bakker uit. Zij is lid van de technische commissie van de hockeyclub.

Lot vervolgt: ,,In de zaal speel je anders, daar gaat de bal nooit uit, omdat balken het veld begrenzen in plaats van lijnen. De bal kaatst dus terug.” Pleun vult aan: ,,Binnen mogen we niet slaan, alleen pushen.” Bakker: ,,Zaalhockey is echt een ander spel. De ruimte is kleiner, er staan minder spelers in het veld, vijf per team en je komt meer aan de bal. We hopen dat de zaalcompetitie alsnog op gang komt, maar het is al fijn dat we in ieder geval de jeugd buiten kunnen laten trainen.”

ODC

ODC-voorzitter Walter van der Linden vindt het eveneens fijn dat de jonge voetballers weer het veld in mogen, ook al is het winterstop. ,,We bieden de jeugd tot en met zeventien jaar nu een keer per week training. Daar benutten we ook de zaterdagen voor. De scholen zijn ook weer begonnen, het is goed voor kinderen dat ze in beweging komen.”

Jeugd mocht de afgelopen weken wel in clubverband sporten, maar slechts tot vijf uur ‘s middags. Die eindtijd maakte het opzetten van trainingen lastig. Van der Linden: ,,Trainers en leiders moeten meestal gewoon werken overdag. Dus was vijf uur een obstakel. De versoepeling maakt gelukkig al meer mogelijk.”

Sportpark Wagenaars bruiste dinsdag vroeg in de avond weer van leven. Jongens onder 16 was er druk aan het trainen, net als andere teams. 

Ook RKSV Boxtel laat de jeugd weer ballen. ,,We hopen dat na vrijdag 14 januari ook onze leden van achttien jaar en ouder mogen aansluiten bij de voetbalactiviteiten”, meldt de club op haar website.    

Dat hopen ook de 363.000 ondertekenaars van de landelijke petitie die het kabinet ertoe moet aanzetten sportaccommodaties, zowel binnen als buiten, de deuren te laten openen. De sportsector dient te worden aangemerkt als essentiële dienstverlening, vinden de indieners. Bewegen is van groot belang om lichamelijk en geestelijk gezonder te leven, stellen zij. De huidige beperkingen belemmeren het sporten echter en dat moet anders. De Tweede Kamer nam eind december al unaniem een motie aan waarin staat dat bij het ontwikkelen van een coronastrategie sport als essentieel moet worden gezien. 

In Boxtel zijn de eerste stappen op de velden gezet. Of volwassenen binnenkort ook weer in teamverband en in fitnesscentra hun conditie op peil mogen brengen, blijkt waarschijnlijk morgen. De jonge generatie is in ieder geval weer in beweging.

OP DE FOTO: Lot van Geel (oranje hesje) en Lot Termeer (rechts) in duel om de bal. Foto: Hans Verberk.

OP DE FOTO: Het is winterstop, maar de jeugd van ODC traint weer. Jongens onder 16 oefent het passen. Foto: Jan Hermens.

Het is winterstop, maar de jeugd van ODC traint weer. Jongens onder 16 oefent het passen.