Carnavalsvereniging Bacchuscorps uit Esch viert zondag haar 55-jarig bestaan. Hoewel het leutfeest hoogstwaarschijnlijk niet door gaat dit jaar, willen de leden toch even stil staan bij deze carnavaleske mijlpaal.
Carnavalsvereniging Bacchuscorps uit Esch viert zondag haar 55-jarig bestaan. Hoewel het leutfeest hoogstwaarschijnlijk niet door gaat dit jaar, willen de leden toch even stil staan bij deze carnavaleske mijlpaal. Foto: eigen collectie.

‘t Bacchuscorps uit Esch is jarig: vijf keer elf kaarsjes worden uitgeblazen

Algemeen Esch (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Een carnavalesk jubileum in een seizoen dat het leutfeest waarschijnlijk wéér niet door zal gaan. ‘t Bacchuscorps uit Esch bestaat zondag 16 januari precies 55 jaar, maar echt feest is het niet. Toch zijn de leden van plan om een (kleine) wagen te bouwen. ,,Zo staan we er toch een beetje bij stil”, aldus voorzitter Hans van Schijndel.

Op 16 januari 1967 kwamen Jan van Schijndel, Willy van Roosmalen en Rinus van den Aker bijeen in café Het Trefpunt aan de Dorpsstraat in Esch, samen met uitbater Theo Kurstjens en zijn vrouw Stina. Die middag zag carnavalsvereniging ‘t Bacchuscorps het levenslicht en werd het vernoemd naar het beroemde Romeinse beeldje dat in 1960 bij opgravingen rond Esch werd gevonden. 

Het feest der zotten stond destijds nog in de kinderschoenen, ook in Esch. Stichting De Oggelvorsen, die nu het openbaar carnaval organiseert, werd enkele maanden eerder opgericht. Deze club leek organiseerde een optocht in het dorp en ‘t Bacchuscorps deed daar graag aan mee. De leden reden als politieagenten mee en behaalden prompt de eerste prijs bij de wagens.

Dat smaakt naar meer en sindsdien is er bijna geen jaar voorbij gegaan dat de Essche vriendengroep niet door de straten trok op carnavalszondag. Bijna dus, want de afgelopen twee jaar was er geen opstoet, mede vanwege slecht weer en later Covid-19. Ook dit jaar wordt de kans steeds kleiner dat er tijdens de carnavalsdagen een feest mogelijk is. 

Toch laten de leden van ‘t Bacchuscorps zich niet zomaar tegenhouden. Bij de twee oprichters die nog in leven zijn, Jan van Schijndel en Willy van Roosmalen, zijn het afgelopen weekend borden in de tuin geplaatst die voorbijgangers aan het jubileum herinneren. En zondag komen de leden even bij elkaar voor een coronaproof groepsfoto in het weiland van voorzitter Hans. ,,Dan staan we ook even stil bij de jubilarissen. Afhankelijk van de maatregelen uit de nieuwe persconferentie van vrijdagavond drinken we er nog een borrel bij en anders wachten we daarmee tot onze uitgestelde feestavond in mei”, geeft Hans aan. 

OUDEREN

Dat de club na ruim een halve eeuw aardig aan het vergrijzen is, ontkent de voorzitter niet. Er is echter nog steeds voldoende animo om jaarlijks een carnavalswagen in elkaar te zetten. ,,Er is een oudere groep die gewoon heel graag bouwt en naarmate de wagen vordert, komen er steeds meer mensen meehelpen. De een is beter in lassen, de ander in schilderen. Zo heeft ieder z’n ‘expertise’”, vertelt de voorzitter. Zijn medebestuurslid Jan Konings valt hem bij: ,,Als iemand drie weken voor carnaval bij ons komt kijken, denkt diegene al snel wat we dit jaar niet meerijden in de optocht. Toch zijn we juist in die periode het meest actief. Dat is weer het voordeel van de oudere generatie: die heeft overdag ook voldoende tijd. Al zijn we vaak op carnavalszaterdag nog bezig met de laatste afwerkingen...”

In al die jaren dat de Essche club wagens bouwt, zijn er vele prijzen gewonnen. De creaties werden steeds wat groter en geavanceerder met nieuwe technieken om poppen en elementen te laten bewegen. Van alle thema’s die in 55 jaar werden uitgebeeld, vinden Hans en Jan de kermiswagen uit 2009 (zie vierde foto) de mooiste. ,,Op onze website staat een overzicht. Op een enkele keer na eindigden we altijd in de top drie. Politieke thema’s? Nee, daar doen we niet aan. Dat hebben we een keer gedaan en toen scoorden we meteen slecht”, lacht Jan.

OVERLIJDEN

Het is overigens niet zo dat ‘t Bacchuscorps alleen maar een carnavalswagen bouwt. De vereniging organiseert ook jaarlijks een tonpraatavond. Deze zou zaterdag plaatsvinden, maar is om bekende redenen afgelast. Daarnaast wordt er sinds elf jaar in september de kofferbaksale gehouden aan de Haarenseweg. ,,Dat zijn activiteiten waar we ons steeds weer met plezier voor inzetten. Daarnaast houden we wel van een feestje op z’n tijd”, geeft Hans aan.

Tijdens een jubileum blikt de club graag terug op haar successen, maar er zijn ook mindere momenten voorbijgekomen. Zo werd de Moulin Rouge-wagen in 2007 een dag na de optocht door onverlaten in brand gestoken. ,,Maar alles verbleekt bij het overlijden van vrienden uit de club; dat slaat altijd een gat in je hart. Toch trekken we elkaar er op zulke momenten doorheen. Ruzie is er ook wel eens geweest maar dat werd altijd snel opgelost. Zand erover en vooruit kijken.”

TAART

Als de optocht zondag 27 februari in Esch toch door mag gaan, wil ‘t Bacchuscorps graag meerijden met de 55e wagen. ,,We willen een grote taart bouwen met posters. Elk exemplaar laat een jaar uit ons bestaan zien. Als alles wordt afgelast, zetten we onze creatie gewoon bij ons in het weiland (aan de Haarenseweg - red.), dan kan iedereen het toch nog bekijken.”

Na de vraag of er nog een 66-jarig jubileum komt, kijken de twee bestuursleden elkaar even aan. Hans lachend: ,,Dan zijn we wel erg oud... Ik denk dan we dan nog regelmatig een kaartje leggen met zijn allen. Maar wagens bouwen... wie weet hoe het loopt.”

OP DE FOTO (1): Carnavalsvereniging Bacchuscorps uit Esch viert zondag haar 55-jarig bestaan. Hoewel het leutfeest hoogstwaarschijnlijk niet door gaat dit jaar, willen de leden toch even stil staan bij deze carnavaleske mijlpaal.

OP DE FOTO (2): Als politieagenten reden de leden van ‘t Bacchuscorps in 1967 mee in de eerste carnavalsoptocht van Esch. Er zouden nog 55 wagens volgen.

OP DE FOTO (3): De mooiste wagen uit 55 jaar historie volgens voorzitter Hans van Schijndel en bestuurslid Jan Konings: Ginne kermis, moete nou Esch kéke. ‘t Bacchuscorps behaalde er de eerste plaats mee in 2009.

OP DE FOTO (4): Twee van de oprichters van de Essche carnavalsclub, Willy van Roosmalen (links) en Jan van Schijndel. Ondanks hun leeftijd, bouwen ze nog altijd fanatiek mee.  

Als politieagenten reden de leden van 't Bacchuscorps in 1967 mee in de eerste carnavalsoptocht van Esch. Er zouden nog 55 wagens volgen.
De mooiste wagen uit 55 jaar historie volgens voorzitter Hans van Schijndel en bestuurslid Jan Konings: Ginne kermis, moete nou Esch kéke. 't Bacchuscorps behaalde er de eerste plaats mee in 2009.
Twee van de oprichters van de Essche carnavalsclub, Willy van Roosmalen (links) en Jan van Schijndel. Ondanks hun leeftijd, bouwen ze nog altijd fanatiek mee.