Boxtel zou bij nieuwbouwprojecten een deel van de huizen kunnen aanwijzen als sociale koop, zodat hier starters uit de eigen gemeente kunnen wonen. Bij Heem van Selis is alles uit de eerste fasen al verkocht.
Boxtel zou bij nieuwbouwprojecten een deel van de huizen kunnen aanwijzen als sociale koop, zodat hier starters uit de eigen gemeente kunnen wonen. Bij Heem van Selis is alles uit de eerste fasen al verkocht. Foto: Albert Stolwijk.

Combinatie95 wil dat Boxtel eigen inwoners voorrang geeft op koophuis

Algemeen Liempde (c) Esch (c) Nieuws (c) Lennisheuvel (c)

Om inwoners van de gemeente Boxtel een kans te geven in hun eigen dorp te blijven wonen, zouden zij voorrang moeten krijgen bij het kopen van een nieuwe woning. Een landelijke wijziging in de huisvestingswet maakt dat mogelijk. Coalitiepartij Combinatie95 ziet graag dat het college van B en W deze mogelijkheid voor Boxtel onderzoekt.

Volgens de fractie zijn de gevolgen van woningcrisis vooral zichtbaar in de dorpen Esch, Liempde en Lennisheuvel. Omdat in deze kernen vrijwel geen huizen te koop staan voor minder dan 400.000 euro komen starters er niet aan te pas. ,,Zij blijven noodgedwongen thuis wonen of vertrekken naar een ander dorp of gemeente. Dat zorgt voor extra vergrijzing waardoor voorzieningen zoals scholen en gemeenschapshuizen onder druk komen te staan. Maar ook komen verenigingen en evenementen lastiger aan vrijwilligers. De wijziging van de huisvestingswet geeft ons de mogelijkheid hier iets aan te doen”, aldus fractielid Peter den Ouden.

Hij beseft dat de druk op de woningmarkt meer oorzaken heeft, zoals de betaalbaarheid en het tekort aan huizen. Toch zien Den Ouden en zijn partij kansen voor Boxtel om het tij iets te keren. Met de aanpassing in de wet kunnen sociale huur- en koopwoningen worden toegewezen aan mensen die een maatschappelijke of economische binding met het dorp hebben.

VERORDENING

Bij huurwoningen geldt dat de gemeente hiervoor een huisvestingsverordening moet hebben. Is dat niet het geval, dan mag de woningcorporatie zelf een toewijzingsbeleid voeren. Bij koopwoningen moet het gaan om huizen in de sociale sector. De woning mag dan niet meer kosten dan de maximale Nationale Hypotheek Garantie (in 2022 is dat 355.000 euro). Ook dit dient in een verordening geregeld te zijn. 

Den Ouden wil van het college weten of Boxtel al een huisvestingsverordening heeft en is benieuwd welke stappen er nodig zijn om huur- en koopwoningen sneller toe te wijzen aan inwoners van de gemeente.

OP DE FOTO: Boxtel zou bij nieuwbouwprojecten een deel van de huizen kunnen aanwijzen als sociale koop voor starters uit de eigen gemeente, vindt Combinatie95. Bij Heem van Selis is alles uit de eerste fasen al verkocht. Foto: Albert Stolwijk.