De bomen die nu de grond in gaan, zijn nog niet zo heel groot. Maar dat verandert snel. (Foto: Albert Stolwijk).
De bomen die nu de grond in gaan, zijn nog niet zo heel groot. Maar dat verandert snel. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Populieren weer voordelig verkrijgbaar

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Populierenwerkgroep Het Groene Woud bestaat ruim vijftien jaar en hoopt begin maart de 25.000e peppel aan te planten in de streek. Ze stelt bovendien weer populieren beschikbaar tegen een gereduceerd tarief.

Particulieren die bij willen dragen aan de instandhouding van het karakteristieke populierenlandschap in De Meierij en ruimte hebben om de typische hoge en slanke bomen te plaatsen, kunnen zich tot 15 februari melden bij Rien van de Laar, telefoonnummer (0411) 63 13 32 of 06- 53 95 66 03. De actie geldt voor inwoners uit de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught, Meierijstad en Best. Vooral eigenaren van grond langs lanen en wegen worden gevraagd te reageren.

Rond 1 maart hoopt de werkgroep de 25.000e populier te planten. Als het is toegestaan, gaat de klus gepaard met een feestelijke bijeenkomst. De leden geven dan onder meer uitleg over de cultuurhistorie rond de bomen.

BESTELLEN

Mensen die bomen bestellen, moeten het gewenste aantal, de plantlocatie en hun telefoonnummer doorgeven. Populierenwerkgroep Het Groene Woud heeft groot ingekocht en dat drukt de prijs. Kopers betalen de helft van de inkoopprijs per boom. Belangstellenden met een specifieke voorkeur voor een bepaalde kloon, bijvoorbeeld Marilandica of Robusta, kunnen die bij opgave aangeven.

Populierenhout werd vroeger veelvuldig gebruikt voor het maken van klompen. Tegenwoordig wordt het onder andere in de bouw en in interieurs toegepast. De bomen horen thuis in het vochtige landschap van Het Groene Woud.

OP DE FOTO: Vorig jaar werden langs de rijksweg A2 nabij Liempde populieren aangeplant. Eerder waren daar exemplaren verwijderd die takken verloren. Na een jaar of dertig, veertig zijn peppels rijp voor de kettingzaag. Foto: Albert Stolwijk.