Om te rugbyen hoef je niet groot, breed en oersterk te zijn. Wie licht en wendbaar is, kan met de bal in de hand snel tussen de tegenstanders door.
Om te rugbyen hoef je niet groot, breed en oersterk te zijn. Wie licht en wendbaar is, kan met de bal in de hand snel tussen de tegenstanders door. Foto: Hans Verberk.

Jonge rugbyers aan de bal in sportarme periode

Algemeen Munsel/In Goede Aarde (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

In een bijna sportloze periode, corona, winterstop, kerstvakantie, dartelden vrijdag in Den Wielakker zo’n veertig kinderen over een rugbyveld. De kou deerde hen niet. Vol overgave stortten ze zich in scrums en gooiden ‘eitjes’ naar elkaar. Oud-Liempdenaar Joost Kuppens, eigenaar van Sport Approved, hield er een rugbydag.

Kuppens was even terug bij zijn oude cluppie. De ondernemer in de sportwereld zette zijn eerste stappen in de rugbysport bij Ducks in Boxtel. Hij was er jarenlang speler en tevens trainer. 

,,Ik mag van de club gebruikmaken van de accommodatie. Daar ben ik blij mee. Ik kreeg de sleutels met de opmerking: je weet de spullen nog wel te liggen, Joost”, vertelt Kuppens. Hij trommelde een aantal trainers op en stelde een dag samen vol sportieve oefeningen en spellen. ,,Het aantal aanmeldingen bleef aanvankelijk wat achter, maar de laatste dagen trok het flink aan.”

ACHTERUIT PASSEN

De deelnemers deden hun best de eivormige bal op het juiste moment door te passen. Het was de bedoeling dat een medespeler het ‘eitje’ in de loop ving. Vooruit gooien mocht niet. Rugbyers werpen immers alleen achteruit. Tackelen was wel toegestaan. Hier en daar hotsten en knotsten dan ook wat spelertjes tegen elkaar. Kuppens: ,,We hebben ze in groepen verdeeld. Kinderen van veertien zijn te sterk voor deelnemertjes van zes of acht.”

Er stond vrijdag meer op het programma dan rugby. ‘s Middags begaven de kinderen zich op de ‘Olympische Spelen’, ze legden een circuit van verschillende spellen af, die lang niet altijd met hun eigen sport te maken hadden. Kuppens: ,,Ik ben een voorstander van een brede motorische ontwikkeling bij sporters. Free style running, slalommen, turnen, dansen, allemaal bewegingsvormen waar een rugbyer baat bij heeft. Ik heb er ooit een gezien die een tegenstander ontweek door vanuit stand een salto te maken. Een volkomen onverwachte actie, maar wel een briljante natuurlijk.”

OP DE FOTO: Om te rugbyen hoef je niet groot, breed en oersterk te zijn. Wie licht en wendbaar is, kan met de bal in de hand snel tussen de tegenstanders door. Foto: Hans Verberk.