Karin Schoenmakers maakt een ommetje. Ze staat bovenaan in de wandelcompetitie van woonstichting Joost.
Karin Schoenmakers maakt een ommetje. Ze staat bovenaan in de wandelcompetitie van woonstichting Joost. Foto: eigen collectie.

Medewerkers van woonstichting

Joost wandelen voor ieder punt

Meer dan 4.150 ommetjes hebben medewerkers van woonstichting Joost al gemaakt sinds 4 januari. Meer bewegen en verbinding scheppen: dat voornemen lanceerde Joost na de nieuwjaarsborrel. 66 deelnemers pakten de handschoen op.

Joost maakt gebruik van de Ommetjes-app. De Hersenstichting ontwikkelde die samen met hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder met als doel mensen ertoe aan te zetten meer te gaan wandelen. Aan de app is een competitie-element verbonden en dat maakt deelname des te aantrekkelijker.

,,Binnen Joost hebben we zes groepen gemaakt van gemiddeld twaalf deelnemers. De competitie duurt in totaal tien weken, we zijn dus over de helft en liepen meer dan 4150 ommetjes", vertelt HR-adviseur Evelijn Wegink namens de woonstichting.

De wandelingetjes duren minimaal twintig minuten en leveren punten op. De groep met de meeste punten wint na tien weken de wedstrijd en ontvangt een leuke prijs.

OVERLEG

Het is niet zo dat er ineens allerlei werk blijft liggen omdat al het personeel van Joost aan het wandelen is. Wegink: ,,Werken en wandelen valt te combineren. Je kunt bijvoorbeeld lopend telefonisch overleg voeren. Of fysiek, met een collega. Op dit moment bestaat een gezelschap buiten uit maximaal twee mensen, dus dat mag." Daarnaast is een ommetje in de pauze natuurlijk ook een optie.

De meeste punten levert een wandeling voor negen uur 's ochtends op. En ieder puntje is er eentje. Wegink: ,,Ik merk dat het competitie-element echt een stimulans is. Ik sta bewust eerder op om op tijd een rondje gelopen te hebben."

De competitie is vermakelijk, maar het gaat uiteraard om het achterliggende doel: bewegen. Wegink: ,,Veel mensen zitten uren per dag en nu, in de lockdown, misschien nog wel meer dan ooit. Door het wandelprogramma is Joost volop in beweging gekomen." Ook verbinding creƫren was een reden voor de woonstichting om de Ommetjes-app te gaan gebruiken: ,,Het werkt. Er worden allerlei foto's gedeeld van wandelingen en berichtjes doorgeappt."

Aan motivatie geen gebrek bij Joost: dinsdag hadden de deelnemers samen al 2044 uur en 29 minuten gewandeld. Wat puntenaantal betreft, ging twee dagen geleden groep 2 aan de leiding. Die telt twaalf wandelaars. Aardig detail: groep 3, met elf lopers, maakte vier ommetjes minder, maar liep wel 24 uur langer.

VROEGE VOGELS

Vroege vogels verdienen de meeste punten, daarin schuilt het geheim van de hoge scores, weet Karin Schoenmakers. Zij voert de ranglijst aan. ,,Ik maak elke dag, ook in de weekenden, voor negen uur 's ochtends een wandeling. Later op de dag loop ik nog minstens een keer. Het derde ommetje levert weliswaar geen punten op, maar wel hersenweetjes. En uiteindelijk dragen die ook weer bij aan de score."

Schoenmakers geniet van het buiten zijn: ,,Ik was altijd al actief, maar door de app nog meer. Er is al overleg geweest met een aantal enthousiaste collega's. Ik denk dat we na deze tien weken doorgaan."

De man van de 'ommetjeskoningin' vaart er wel bij. ,,Hij liet eerst 's ochtends vroeg de hond uit, maar dat doe ik nu."


Tekst: Jan Hermens