Dit gezelschap was bijeen vanwege een gildekringdag, weet Harriët Geerts. Ze herkende onder andere haar vader op de foto. (Foto: Mies den Otter, collectie BHIC).
Dit gezelschap was bijeen vanwege een gildekringdag, weet Harriët Geerts. Ze herkende onder andere haar vader op de foto. (Foto: Mies den Otter, collectie BHIC). Foto: Mies den Otter BHIC

Gemonds gilde op foto in de rubriek Kijk naar toen

Harriët Geerts uit Gemonde reageerde naar aanleiding van de foto die vorige week in de rubriek Kijk naar toen stond. Ze herkende onder andere haar vader. Ze heeft haar kennis eveneens gedeeld met het BHIC.

Geerts: ,,Op de foto zien we pastoor Lax, met aan diens rechterzijde mijn vader Jan Geerts. Met hulp van mijn broer Ad Geerts, gildebroeder in het Sint-Joris, Catharina, Antonius en Sebastiaangilde in Gemonde heb ik van diverse gildebroeders informatie gekregen." De foto is gemaakt bij een gildekringdag van Kring Dommelgroep (jaartal onbekend) óf bij de kringdag van Kring Maasland in 1977, te Gemonde. De locatie is het zogenaamde gildeweike met schutsboom aan de Lariestraat te Gemonde.

Pastoor Lax draagt de gildesjerp. Vermoedelijk aanschouwt het gezelschap een vendelgroet.

Beschermheer

Aan de linkerzijde van de pastoor zitten de echtgenote van Cees Voermans en Cees Voermans zelf. Hij is oud-beschermheer van Gilde Sint-Joris en Sint-Catharina). Naast Cees Voermans zit mevrouw Bertha van Kasteren, met witte jas. Op de foto staan tevens enkele gildebroeders van het Gilde Sint-Catharina uit Vught.