Sinterklaas en twee Schoorsteenpieten. De Goedheiligman verblijft ook dit jaar in Boxtel. (Foto: eigen collectie).
Sinterklaas en twee Schoorsteenpieten. De Goedheiligman verblijft ook dit jaar in Boxtel. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Sinterklaas maakt dit jaar toertocht

Sinterklaas komt ook dit jaar naar Boxtel. Maar zijn bezoek en verblijf zien er anders uit dan gebruikelijk. Er is zondag 15 november geen intocht met een mensenmassa op één plek, maar een toertocht. De Sint rijdt met een bus door Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Hij heeft bovendien geen Zwarte Pieten meer in zijn gevolg, maar Schoorsteenpieten.

Sinds 2015 organiseert Boxtel Vooruit Stapel op Sint, normaal gesproken bestaat dit programma uit de intocht en ontvangst van de Goedheiligman door de burgemeester, een verblijf van twee à drie weken in kasteel Stapelen voor een bezoek van scholen en tenslotte de weekendbezoeken voor iedereen.

Dit jaar wordt Stapel op Sint enigszins anders ingevuld, onder meer door de coronamaatregelen. In 2020 zijn er twee belangrijke zaken waar we mee geconfronteerd worden, laat de organisatie weten. Het coronavirus met de daarbij behorende maatregelen en de maatschappelijke discussie over racisme en discriminatie. Om een passend antwoord te formuleren op beide vraagstukken is Boxtel Vooruit het gesprek aangegaan met tal van direct betrokkenen bij de uitvoering van Stapel op Sint, met een delegatie van Kick Out Zwarte Piet, het onderwijsveld en burgemeester Ronald van Meygaarden.

SCHOORSTEENPIET

Aan de hand van deze gesprekken is ervoor gekozen Sint te laten vergezellen door Schoorsteenpieten. Tijdens de toertocht op 15 november trekt de Goedheiligman met een aantal Schoorsteenpieten, waaronder een paar muzikale, met een bus door de gemeente, onder het motto: normaal gaan de kinderen bij de intocht naar de Sint maar ..nu gaat de Sint naar de kinderen. Concreet betekent dit dat de bus door vele straten zal rijden zodat de kinderen en hun ouders vanaf de stoepen naar hem kunnen zwaaien zodat ze met eigen ogen hebben gezien dat de Sint in Boxtel is. Verder wordt er een kleine reportage gemaakt op kasteel Stapelen zodat zichtbaar is dat de kindervriend weer op zijn vaste logeeradres verblijft.

Het thema van Stapel op Sint dit jaar is Kleurrijk.

Het thema van Stapel op Sint is dit jaar Kleurrijk
Afbeelding