Jan de Beer zet zich in voor stichting OOK. (Foto: eigen collectie).
Jan de Beer zet zich in voor stichting OOK. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Boxtelaar ijvert voor een regionale gespreksgroep van stichting OOK

Boxtelaar Jan de Beer is vrijwilliger bij de stichting Ouders Overleden Kind (OOK). Die heeft op tal van plaatsen gespreksgroepen, maar nog niet in deze contreien. De Beer wil met een mede-initiatiefnemer uit Oss een groep in deze regio starten. Die moet in november van start gaan. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Jan de Beer via telefoonnummer 06-21 86 37 91 of e-mail: debeertjes@hotmail.com.

Jan de Beer en zijn vrouw Marjo verloren in 2009 hun zoon Joeri. Vlak voor zijn achttiende verjaardag verongelukte hij. Jan heeft ervaren dat het vinden van troost en herkenning bij lotgenoten steun geeft. Vandaar het initiatief voor een gespreksgroep van OOK in Zuid- en Oost-Brabant.

Joeri ging op een zaterdagavond stappen met een groep jongeren. Hij zat bij een iets oudere vriend die al wel zijn rijbewijs had in de auto. Op de terugweg naar Boxtel belandde het voertuig zondagochtend rond vijf uur tussen Nuenen en Son tegen een boom. De twee jongens konden het niet navertellen...

,,Ik werd zondagochtend rond elf uur van de tennisbaan gehaald door twee agenten. Nog voordat ik in de auto zat, hoorde ik wat er was gebeurd. Kort ervoor had Marjo thuis die verschrikkelijke boodschap ook gekregen", vertelt Jan. Samen met zijn vrouw en hun twee andere kinderen, Jelle (destijds zestien) en de twee jaar jongere Pleuni, moesten ze het verlies een plekje geven.

Jan zocht hulp bij een psycholoog, maar daar vond hij niet wat hij zocht. ,,Na drie gesprekken zei hij te willen starten met 'de behandeling'. Dat maakte mij zó boos. Ik hoefde niet behandeld worden, maar wilde praten."

Aan de bijeenkomsten van lotgenoten die Jan bezocht, had hij wél iets. ,,Simpelweg omdat je daar allemaal in hetzelfde schuitje zit. Mensen die soortgelijke ervaringen hebben, kunnen én mogen zeggen wat je van anderen niet accepteert. Met name in het begin leidt dat best tot heftige gesprekken, maar ze zijn heel waardevol."

OOK

Meer informatie over stichting OOK en gespreksgroepen elders is te vinden op de website www.oudersoverledenkind.nl.