Mirjam Bemelmans leidt de workshops Praat en daad voor het klimaat. (Foto: eigen collectie).
Mirjam Bemelmans leidt de workshops Praat en daad voor het klimaat. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Nieuwe serie workshops Praat en daad voor het klimaat in Liempde

Er lopen in Boxtel workshops waarin deelnemers leren hoe ze duurzamer kunnen leven: Praat en daad voor het klimaat. In groepen van zes tot tien personen krijgen deelnemers in zes avonden inzicht in klimaatimpact en krijgen ze mogelijkheden om hun CO2-voetafdruk te verkleinen aangeboden. Mirjam Bemelmans is de cursusleider.

Men kan zich nu inschrijven voor de volgende reeks van woensdagavonden, namelijk 30 september, 14 oktober, 4 en 25 november plus twee in overleg te plannen datums. De bijeenkomsten zijn in Liempde, de exacte locatie volgt. De workshops duren van 19.45 tot 21.45 uur. Een reeks op maandagavonden wordt in overleg gepland. Voor meer informatie en inschrijven: David Andreae, ttboxtel@gmail.com, (0411) 67 75 97. De kosten zijn laag gehouden: deelnemers betalen in totaal veertig euro voor een hele reeks. De organisatie is handen van Transitie Boxtel, de gemeente en Dorpsraad Liempde.

GEDRAGSVERANDERING

Op alle niveaus van de overheid worden plannen gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken. Van duurzame energie tot CO2-tax. De klimaatworkshops brengen de onderwerpen dichterbij en er wordt onderzocht wat voor de deelnemers haalbaar is. Er zijn tips voor slimme duurzame gedragsverandering. Misschien ook voor de eigen straat en wijk. Deelname met buren of vrienden samen is een optie.
Op de eerste avond wordt de kennis over CO2 en klimaatverstoring besproken. Daarna volgen praktische avonden over wonen (zowel huur als koop) en de energietransitie, duurzame mobiliteit (inclusief vakantie), voedsel. Ook minder verspillen en minder spullen komen oplossingsgericht aan bod, zoals (elektrische) deelauto’s en gereedschap samen gebruiken. Op de laatste avond wordt gekeken naar ieders eigen motivatie rondom duurzaamheid en de aanpak van een privé-plan om milieuvriendelijker te leven. Daarnaast worden tips gegeven om zorgen om klimaatverandering en (reductie van) de klimaatimpact met anderen te bespreken.

RESPECT

De workshops zijn bedoeld voor inwoners die intensiever en met meer aspecten van duurzaamheid bezig willen zijn. Voorkennis is niet noodzakelijk. Gezelligheid en respect voor ieders proces staan voorop. Veranderingen in levensstijl in verband met klimaat gaan alleen werken als mensen ze ook leuk en gemakkelijk vinden en als ze echt bij hem/haar passen. Dus voor iedere portemonnee.