Twee spierwitte Renault Zoe's staan te wachten op gebruikers. Het zijn elektrische deelauto's. Het project Samen Slim Rijden Boxtel is van start gegaan. Een duurzame mobiliteitsoplossing. Elektrisch vervoer betekent minder CO2-uitstoot, bovendien is een auto delen doorgaans goedkoper dan er een bezitten. (Foto: eigen collectie).
Twee spierwitte Renault Zoe's staan te wachten op gebruikers. Het zijn elektrische deelauto's. Het project Samen Slim Rijden Boxtel is van start gegaan. Een duurzame mobiliteitsoplossing. Elektrisch vervoer betekent minder CO2-uitstoot, bovendien is een auto delen doorgaans goedkoper dan er een bezitten. (Foto: eigen collectie). Foto: Gemeente Boxtel

Elektrische deelauto's klaar voor gebruik

Op 11 september gaven wethouder Peter van de Wiel en een aantal ambassadeurs het officiële startschot van het project Samen Slim Rijden Boxtel. Deze dag arriveerden de twee elektrische Renault Zoe’s in Boxtel.

Zij staan op hun vaste parkeerplek, aan het Januspad, naast het gemeentehuis in Boxtel. Het initiatief vanuit Energie Coöperatie Boxtel, Onze Auto en gemeente Boxtel zorgt ervoor dat inwoners, ambtenaren en het college samen duurzaam auto kunnen rijden. Op deze manier doen we samen iets extra’s voor duurzame mobiliteit.

Ambassadeurs

Door Energie Coöperatie Boxtel, Transitie Boxtel en een enthousiaste groep inwoners is auto delen nu ook mogelijk in Boxtel. Zij hebben de afgelopen tijd buurtscans uitgevoerd en buurtgenoten enthousiast gemaakt. De ambassadeurs zijn het hart van Samen Slim Rijden Boxtel. Zij staan dan ook klaar voor alle vragen en verzorgen graag een testrit voor geïnteresseerden. “Ik vind het fantastisch om te zien hoe inwoners uit Boxtel, Lennisheuvel en Liempde dit project samen oppakken. Zij maken het project tot een succes. Daarnaast ben ik erg blij dat wij als college, maar ook de ambtenaren van gemeente Boxtel kunnen meedoen met Samen Slim Rijden. Zo dragen we samen bij aan vermindering van CO2- en fijnstofuitstoot”, aldus wethouder Peter van de Wiel namens het college.

Voordelen

Een elektrische auto delen is duurzaam: het zorgt voor meer ruimte op straat. Iedere auto vervangt vijf tot zeven gewone auto’s. Het is goed voor het klimaat én voor het milieu. Een auto delen kan daarnaast een goed alternatief zijn voor het gebruik van openbaar vervoer. Een auto delen betekent ook kosten delen. Er wordt betaald naar gebruik, wat in het algemeen erg voordelig is. Daarnaast verbindt autodelen buurtgenoten met elkaar. Zo dragen zij samen op een eigen manier zorg voor de auto.

Iedere deelauto vervangt vijf tot zeven auto's op straat

Corona

Veiligheid staat voorop, ook tijdens het delen van een auto. Een gebruiker ontsmet de auto voordat deze wordt gebruikt en als de auto weer verlaten wordt. In de auto ligt een handleiding om hem goed te ontsmetten. Er is desinfectiegel aanwezig in de auto. Ook liggen er reinigingsdoekjes klaar. Ook meedoen aan Samen Slim Rijden? Aanmelden kan via www.boxtel.samenslimrijden.nl. Op deze website staat alle informatie over het project Samen Slim Rijden Boxtel.

Wanneer elektrisch rijden ter sprake komt, gaat het meestal al snel over de actieradius, de afstand die met een volle accu afgelegd kan worden. De actieradius van een elektrische auto, wordt net als bij een brandstofauto bepaald door een aantal factoren: plaats van gebruik, rijstijl, weersomstandigheden, uitrusting en belading van de auto. Als je in de winter volgeladen door de bergen rijdt met al je vrienden en skispullen achterin, kom je logischerwijs minder ver dan in de zomer in je eentje door de duinen naar het strand. Elke elektrische auto heeft een verbruiksmeter waarmee je je energieverbruik kunt optimaliseren. Een Renault Zoe haalt meer dan driehonderd kilometer op een volle accu. Voldoende om in Boxtel en omgeving een flinke rit te kunnen maken.

Plastic

Niet alleen de elektromotor is duurzaam bij de Renault Zoe, dit geldt ook voor de stoelbekleding. Die is gemaakt van oude PET-flessen. Drinkflesjes dus waar bijvoorbeeld cola of sinas in heeft gezeten. Ook delen van het dashboard, de portieren en de middenconsole zijn hiermee bekleed. Recycling in optima forma.

Stukje geschiedenis

De Renault Zoe verscheen in het tweede kwartaal van 2013 op de Nederlandse markt. Zes jaar later werd alweer de derde generatie geïntroduceerd. In de eerste helft van dit jaar was de Zoe de best verkochte elektrische auto van Europa.

Al voordat het voertuig voor publiek beschikbaar was, genoot het enige faam. De duurzame Renault was namelijk de eerste elektrisch aangedreven auto die 1600 kilometer aflegde binnen 24 uur.

Vanwege het gebrek aan geluid bij een elektrische motor is de Zoe uitgerust met een voetgangers-waarschuwingssysteem genaamd Z.E. Voice. Dit systeem zorgt ervoor dat er tussen de 1 en 30 km/h een bepaalde toon wordt gemaakt waardoor de auto van een afstand te horen is. De auto toont diverse overeenkomsten met de Renault Clio. Verschillen zijn onder meer het hogere gewicht van de Zoe en de grotere kofferbak.

Opladen

In geval van nood kan de Renault Zoe thuis opgeladen worden, via een normale wandcontactdoos. Sinds 2015 levert de fabrikant een zogenaamde noodkabel waarmee dit mogelijk is. Nadeel: dit duurt erg lang. Het snelst gaat het opladen met een snellader van 43 kW, die zich onder andere bij Fastned bevindt.