Een jaar taalhuizen

De taalhuizen in Boxtel en Sint-Michielsgestel bestaan een jaar. Dat vierden de organisaties tijdens de Week van Lezen en Schrijven, die zondag 13 september eindigde.

Inmiddels is er een breed taal-, reken- en digitaal aanbod voor zowel jongeren als ouderen. De Taalhuizen kregen het afgelopen jaar vaste ontmoetingslocaties waar inwoners terecht kunnen met hun taal-, reken- of digitale vragen. In de gemeente Boxtel is dat de bibliotheek. In Sint-Michielsgestel heeft het Taalhuis een plaats in De Meander.

Onlangs zijn de fysieke inloopochtenden weer begonnen, na een periode van online intakegesprekken. Een van de speerpunten voor de komende periode is het trainen van professionals op het herkennen van laaggeletterdheid en het doorverwijzen van mensen naar een Taalhuis. Daarnaast komt er extra aandacht voor het bereiken van mensen met een uitkering en ouders met jonge kinderen.

In de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel hebben gezamenlijk ongeveer 6.700 inwoners moeite met taal, rekenen of digitale vaardigheden. Dat is 10-12 procent van de bevolking. Taalhuis zorgt ervoor dat deze mensen weer volwaardig kunnen meedoen.

VRIJWILLIGERS

Het Taalhuis zoekt vrijwilligers die helpen om de deelnemers één op één of in een klein groepje beter te leren lezen, schrijven, rekenen en/of de spreekvaardigheid te bevorderen. Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met het Taalhuis, via TaalhuisBoxtel@huis73.nl (Boxtel) of TaalhuisSint-Michielsgestel@huis73.nl (Sint-Michielsgestel).