Jan Tax van Coop Liempde overhandigt een cheque in de voormalige kloostertuin aan Tossy de Man (midden) en Els van de Wijdeven van BOL. (Foto: Gerard Schalkx).
Jan Tax van Coop Liempde overhandigt een cheque in de voormalige kloostertuin aan Tossy de Man (midden) en Els van de Wijdeven van BOL. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

STATIEGELD COOP VOOR HERINRICHTING

BOL en NWG 'stoeien' over elzen kloostertuin


PÅL JANSEN

Nog één onderwerp staat de realisatie van de dementievriendelijke ontmoetingsplek in de vroegere Liempdse kloostertuin in de weg. Natuurwerkgroep Liempde (NWG) wil graag de vijf volwassen elzen die er staan, behouden. Maar ze veroorzaken worteldruk. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat we tot een oplossing komen",  aldus voorzitter Tossy de Man van Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL). 

Half december moet de herinrichting starten van de ontmoetingsplek achter het voormalig klooster in Liempde, nu een appartementencomplex van woonstichting Joost. Voordat de schop in de grond gaat, moeten BOL en NWG nog wel een oplossing vinden voor de vijf elzen op het perceel. 

De natuurclub wil de bomen graag behouden. De Man: ,,Maar ze zorgen momenteel voor worteldruk op de paden. Dat is niet echt optimaal natuurlijk voor wat we hier willen realiseren. We dachten zelf misschien aan kappen en nieuwe herplant. Je zou ook het gehele gebied kunnen ophogen, maar dat brengt ook kosten met zich mee." 

Aanvankelijk was een budget van 145.000 euro beschikbaar, maar dat is inmiddels met twintig mille verhoogd. Wethouder Désiré van Laarhoven meldde vorige week in deze krant dat het extra geld bedoeld is om de paden rolstoelvriendelijk te maken. 

De kloostertuin wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud. De steun voor het plan is groot. Via Joost, Zorggroep Elde Maasduinen, gemeente Boxtel, de Heilig Hartparochie, Liempdse vrijwilligersorganisaties, externe financiers en de provincie heeft BOL een budget van 165.000 euro vergaard. BOL-secretaris Els van de Wijdeven: ,,Bijna alles wordt uitgevoerd door lokale ondernemers." 

Van de Wijdeven en De Man namen vrijdag opnieuw een bijdrage voor de nieuwe kloostertuin in ontvangst. Ditmaal uit handen van Jan Tax van de Coop, die 439,10 euro doneerde: de opbrengst van de periodieke statiegeldactie van de supermarkt. Tax: ,,Clubs kunnen zich hiervoor aanmelden."