Afbeelding
Foto:

Ja-ja in plaats van nee-nee


Ja, Ja, deze Brabants Centrum, met reclames belandt netjes bij het oud papier. Van mij mag BC alleen digitaal: minder papier, maar die keuze is er (nog) niet. Mensen die het liever op papier hebben, ook prima. Ons huishouden zet maandelijks ruim 180 liter oud papier buiten, flink samengedrukt. We verzamelen elk papiertje. We hebben al een nee-nee-sticker voor ongevraagd reclamedrukwerk en ons dagblad komt ook digitaal. En toch een flinke berg oud papier en karton. Meer dan genoeg voor de verenigingen die voor het ophalen zorgen, ook zonder reclamepost.

In veel grote steden mag er geen ongevraagde reclamepost door de brievenbus, mits je met een ja-ja-sticker op de brievenbus aangeeft dit wel te willen ontvangen. Mensen die er niet om vragen en de reclame ongelezen bij het restafval of oud papier doen, worden zo overgeslagen. Dat scheelt een hoop duur papier, energie en afval.

Voor de lokale ondernemer is gerichte reclame effectiever en goedkoper. Een voorstel van PvdA-GroenLinks om ook in Boxtel de ja-ja sticker in te voeren strandde in de gemeenteraad. Het zou broodroof zijn voor lokale ondernemers, bezorgers en papierophalers. Bij het woord ‘lokale ondernemer’ gaat het scherm in de raad direct op zwart, en wordt ‘tegen’ gestemd. Dit ondanks alle mooie Boxtelse ambities over duurzaamheid en afval, die door dezelfde raad zijn onderschreven.

De gemeente Haarlem heeft onlangs de invoering van de Ja-ja-sticker geëvalueerd1), en is er zeer positief over. Reclamedrukwerk blijft bestaan, maar met veel minder zinloze papierverspilling dat deels bij het restafval belandt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft zelfs een ‘milieu impact tool’ voor de ja-ja sticker ontwikkeld2). Dat doen ze niet zomaar! Dus ja, ja, college en gemeenteraad, blijf de ambities trouw, en onderzoek het eerst goed, dan zeg je wellicht ja-ja in plaats van nee-nee tegen de ja-ja sticker.


1) https://gemeentebestuur.haarlem.nl/bestuurlijke-stukken/20210002287-1-Evaluatie-ja-ja-sticker-2020.pdf


2) https://vng.nl/nieuws/tool-helpt-bij-besluit-over-stickers-ongeadresseerd-drukwerk


        JOOST VAN DER PLUIJM