Scholieren van het Jacob-Roelandslyceum die meedoen aan Young Enterprize kregen deze week enkele presentaties van succesvolle ondernemers voorgeschoteld. De bijeenkomst markeerde de kick-off van het project van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren en JCI Dommelland. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Scholieren van het Jacob-Roelandslyceum die meedoen aan Young Enterprize kregen deze week enkele presentaties van succesvolle ondernemers voorgeschoteld. De bijeenkomst markeerde de kick-off van het project van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren en JCI Dommelland. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Ondenemers helpen JRL-scholieren bij opzetten eigen bedrijf

Algemeen Nieuws (c)

‘Welke baas wordt ondernemer?’ Dat is de slogan van het project Young Enterprize (YEP) dat dinsdagmiddag officieel is gelanceerd op het Jacob-Roelandslyceum (JRL) in Boxtel. Met hulp van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren en JCI Dommelland gaan ongeveer twintig vwo- en havo-scholieren onder begeleiding van rasechte ondernemers een eigen zaak starten. Het geld dat ze verdienen gaat naar een goed doel. 

Het idee voor YEP komt uit de koker van de twee lokale serviceclubs. ,,We klopten toevallig gelijktijdig bij het JRL aan met het idee om scholieren te leren ondernemen”, vertelt Ruud Scheel van JCI Dommelland. ,,Toen hebben we besloten er een gezamenlijk project van te maken”, vult Rotarian Rob Houben aan. Scheel en Houben gelden als de kartrekkers van YEP. Het duo wordt vanuit beide clubs ondersteund door ondernemende leden, die scholieren coachen.

EIGEN BAAS

,,Ik wil graag een eigen kledingzaak oprichten”, vertelt havo 3-scholier Veerle Wetzer uit Boxtel. ,,Ik heb al een bedrijfsnaam: Faith. Het is mijn ambitie de markt te veroveren met kleding die is gemaakt van milieuvriendelijke stoffen. Meedoen aan YEP betekent investeren in mijn studie. De extra lesuren tellen niet mee in de beoordeling en ik krijg er geen rapportcijfer voor. Maar YEP gaat me wél leren hoe ik straks mijn eigen baas kan zijn.”

Sjoerd Kloosterman uit Esch, die in de tweede klas van de havo zit, heeft nog geen bedrijfsnaam. ,,Ik weet wel dat ik een product wil ontwikkelen dat het opladen van mobiele telefoons vereenvoudigt. Het wordt een stekker waarmee je je mobiel rechtstreeks in een stopcontact stopt. Ik hoop door mee te doen aan YEP te leren hoe je een eigen zaak start en welke valkuilen er zijn.”

De Slijpdokter. Dat is de naam van het bedrijfje dat Sjoerd van der Avort uit Oirschot heeft opgericht en via YEP gaat uitrollen. De vwo 5-scholier heeft al een website ontwikkeld en deelt overal visitekaartjes uit. ,,Nu moet je vanuit Oirschot minstens 13 kilometer rijden om je keukengerei te laten slijpen. Omdat iedereen messen en scharen gebruikt, leek het me een goed idee deze onderneming in mijn eigen dorp op te richten.”

14 KEER VALLEN…

De JRL-scholieren kregen in het lokaal van economiedocent Martijn Tissink presentaties van succesvolle ondernemers. Boxtelaar Frank Vekemans vertelde over het tien jaar geleden opgerichte Washin7, dat inmiddels vijf autowasstraten in Brabant en Limburg omvat. ,,Als je wilt slagen, moet je een goed businessplan hebben en gedegen marktonderzoek doen”, hield Vekemans de scholieren voor. ,,Houd altijd vast aan je principes en verzamel de allerbeste mensen om je heen.”

Oud-Boxtelaar Sander van den Broek gaf uitleg over zijn bedrijf Optiply, dat de automatisering van webshops verzorgt. ,,Op mijn zestiende wilde ik al ondernemer worden. Ik richtte Biertap Boxtel op en ging pils verkopen. Later was ik weinig succesvol met de verkoop van oordopjes voor festivalbezoekers. Maar van mijn fouten heb ik geleerd. Optiply groeit en heeft vestigingen in Nederland en Portugal.”

,,Ondernemen is veertien keer vallen en vijftien keer opstaan”, vertelde ondernemer Kris Lampre van het Boxtelse kledingbedrijf Dressnocode. Met zijn broer begon Lampre in 2007 met een kledingwebshop en werden artikelen opgeslagen in moeders schuurtje. Nu distribueert Dressnocode kleding van Scandinavische topmerken en bedient het klanten uit heel Nederland.

EXTRA INVESTEREN

,,Meedoen aan YEP betekent twee jaar lang drie tot vijf uur extra investeren in je carrière”, legt kartrekker Houben uit. ,,De beste ondernemingen starten voor de duur van negen maanden. Alle scholieren worden gecoacht door leden van JCI Dommelland en de Rotaryclub”, vult mede-initiatiefnemer Scheel aan. Een jury bepaalt in maart 2023 welke scholier als beste ondernemer uit de bus rolt.

Meer weten over YEP? Kijk op www.youngenterprize.nl.