Afbeelding

Ingezonden: Meierijstad dichtbij

Algemeen MijnGemeenteDichtbij Nieuws (c)

Door: Guus Bastings

Met veel belangstelling, of liever gezegd met afgunst, las ik in het Brabants Dagblad van afgelopen zaterdag ‘Prikkelende perspectieven van Meierijstad’. Opgesteld door een stel knappe koppen, te weten: Floris Alkemade (voormalig Rijksbouwmeester), Daan Roovers (voormalig Denker des Vaderlands), Egbert van Acht (voormalig topman van Philips), Herna Verhagen (ceo PostNL), Hella van der Wijst (programmamaakster/tv-presentatrice) en ten slotte - of dat nog niet genoeg is - de wereldberoemde architect Winy Maas (Glazen huis Schijndel en futuristische Markthal in Rotterdam). 

Zij presenteerden aan de gemeenteraad van Meierijstad hun toekomstvisie. Prestigieuze projecten zoals een verbinding tussen de voormalige gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode, conform de Amsterdamse grachten. Denkbeeldig dat wel, maar je moet er maar opkomen als voormalig rijksbouwmeester, denker des vaderlands of topman van Philips.

Hadden wij zulke mensen maar in ons nederige Boxtel! Wat Brainport Eindhoven is op het gebied van technologie, gaat Meierijstad worden op wat de knappe koppen noemen ‘de toekomst van voedselproductie’. Men heeft daarvoor alles in huis: Sligro, Mars, Campina, Jumbo én boeren. 

Daar staan we dan als Boxtel, jaloers kijkend naar de utopische Meierijstad. Maar op voedselgebied hebben wij toch ook een gigant in huis? Afhankelijk van hoe de wind waait, kun je er in Boxtel en omstreken niet omheen. Met een omzet van circa 5 miljard doet zij zeker niet onder voor de Jumbo of de Sligro. Ik ben ervan overtuigd dat haar topman - desnoods voormalig - dat varkentje wel eventjes zal wassen en de hoge heren in Meierijstad een stevig poepje laat ruiken.