Afbeelding

Onderzoek naar grondboringen aardwarmte

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Boxtel houdt de optie voor ‘ondiepe geothermie’ open. Daarbij zijn vaak grondboringen nodig tot een diepte van duizend meter om het water door de warmte van de aarde te laten verwarmen. Zo blijkt na vragen aan de gemeente Boxtel naar aanleiding van de Transitievisie Warmte.

Aardwarmte is in de toekomst een van de manieren voor (onder andere) Boxtel om huizen te verwarmen. Die moeten vóór 2050 van het gas af en dus zijn er alternatieven nodig. 

Geothermie is de laatste jaren meerdere malen gebruikt in de tuinbouw om kassen te verwarmen, maar ook voor woningen en andere panden is dit een mogelijkheid. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland spreekt bij deze optie over dieptes tussen de vijf- en vijftienhonderd meter. Op gemiddeld zo’n duizend meter heeft de aarde een warmte van circa 40 graden Celsius, al kan de diepte regionaal verschillen.

Voor de methode moeten twee putten worden geboord: eentje om het koude water in de grond te pompen en de ander om het warme water er weer uit te halen. Die temperatuur is nog te laag om huizen voldoende mee te verwarmen, maar dat kan met een warmtepomp worden bijgesteld.

STAATSTOEZICHT

Mocht het zover komen dat ook in Boxtel ondiepe geothermie wordt toegepast, dan heeft de gemeente toestemming nodig van het Staatstoezicht op de Mijnen. Bovendien moeten de risico’s door de winning van drinkwater in kaart worden gebracht. Ook provincie Noord-Brabant heeft regels wat betreft dieptes.

Er bestaat ook nog zoiets als (middel)diepe geothermie, maar dan gaat het om grondboringen vanaf 1.500 meter. Dat is op de schaal van Boxtel waarschijnlijk niet toe te passen, aldus een woordvoerder van de gemeente. 

NOODZAKELIJK

Boxtel acht ingrepen in de ondergrond noodzakelijk om huizen van het gas af te halen. Daarvoor moet zij verschillende opties overwegen, zo ook geothermie. Een en ander blijkt uit de Transitievisie Warmte voor Boxtel, een document dat iedere gemeente voor het eind van dit jaar moet hebben vastgesteld. Adviesbureau Over Morgen uit Amersfoort werd door Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught ingeschakeld om de visie op te stellen.