Blik op de Zwaanse Brug. Nabij restaurant Malai Thai staat een van de camera’s die kentekens registreert.
Blik op de Zwaanse Brug. Nabij restaurant Malai Thai staat een van de camera’s die kentekens registreert. Foto: Bas van den Biggelaar

Kentekenregistratie start 15 december

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Boxtel Over Wegen (c)

Het kentekenregistratiesysteem in het centrum van Boxtel treedt 15 december in werking. Een maand later wordt gestart met uitdelen van bekeuringen aan bestuurders van een motorvoertuig of bromfiets die zonder ontheffing in het voetgangersgebied van de Rechterstraat rijden.

Bij een overtreding gaat de afbeelding van het kenteken naar een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). In de eerste maand krijgen overtreders waarschuwingsbrieven thuis gestuurd. Na deze ‘gewenningsperiode’ worden er boetes uitgedeeld. Naast automobilisten, mag er ook geen ander gemotoriseerd verkeer door het voetgangersdeel van de Rechterstraat, zoals scooters en andere voertuigen met een kenteken.

Omwonenden en ondernemers in het centrum zijn gisteren geïnformeerd over hoe zij een ontheffing aan kunnen vragen. Die kost dit jaar nog 32 euro, vanaf 1 januari gaat dit bedrag met een euro omhoog. Zij mogen met de vrijstelling niet parkeren, maar alleen laden en lossen. Zij moeten daarbij rekening houden met drukte in het centrum: alleen tijdens rustige momenten mag dit gebeuren. Hun kentekens worden bij registratie direct uit de database verwijderd volgens de gemeente. Boxtel stelt dat het systeem bijdraagt aan het autoluw maken van het centrum en zorgt voor een ‘prettig verblijfs- en aangenaam woonklimaat’. Na een jaar wordt het kentekenregistratiesysteem geëvalueerd. 

OP DE FOTO  Blik op de Zwaanse Brug. Nabij restaurant Malai Thai staat een van de camera’s die kentekens registreert. (Foto: Bas van den Biggelaar).