FOTO ONDER: Mensen die tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken in een straal van honderd meter rondom de Geitenwei, riskeren een fikse boete. In deze zone geldt net als vorig jaar een vuurwerkverbod. (Foto: Peter de Koning).
FOTO ONDER: Mensen die tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken in een straal van honderd meter rondom de Geitenwei, riskeren een fikse boete. In deze zone geldt net als vorig jaar een vuurwerkverbod. (Foto: Peter de Koning).

Stelling van de week: Walnoot moet veel vaker open voor jeugd om overlast in de buurt te beteugelen

Algemeen Selissenwal (c) Jeugdzorg Nieuws (c)

Vanwege aanhoudende overlast van jeugd rond De Walnoot stelt burgemeester Ronald van Meygaarden van Boxtel een verblijfsverbod in voor het veldje tussen het gemeenschapshuis en de omliggende wooncomplexen. Wie zich na 21.00 uur daar nog bevindt, riskeert een geldboete. Als de jongeren zich verplaatsen en elders overlast veroorzaken, zal de burgemeester ook daar maatregelen treffen. Maar wat zou er gebeuren als de jeugd in De Walnoot een eigen honk waar ze - veel vaker dan nu in ‘t Nootje - terechtkunnen? Geef een reactie onderaan dit artikel en discussieer mee.  

De overlast van verschillende groepen jeugd loopt rondom De Walnoot de spuigaten uit, constateerde burgemeester Van Meygaarden na gesprekken met Platform Selissen en diverse meldingen uit de buurt. Jongeren in de leeftijd vanaf veertien, vijftien jaar bezorgen de meeste overlast.

Voorzitter Jan Pennings van het wijkorgaan verweet Van Meygaarden medio augustus in deze krant onzichtbaarheid. Hij stuurde twee maanden eerder een brief met de klachten die het platform in de wijk optekende. Het bleef niet beperkt tot slapeloze nachten als gevolg van geluidsoverlast in de voetbalkooi. Rondslingerend afval, racende auto’s op de Achterberghstraat en gebruik van lachgas leiden ook tot gevoelens van onveiligheid.

KOU UIT DE LUCHT

Na vragen van coalitiepartij Balans, antwoordde Van Meygaarden dat het ambtelijk zou worden opgepakt door de gemeente, terwijl de fractie én het wijkorgaan vonden dat de burgemeester zelf op locatie moest komen om de bewoners aan te horen. De kou is inmiddels uit de lucht. Het wijkorgaan werd vlak na de kritiek van Pennings op het gemeentehuis uitgenodigd. 

Destijds had de politie nog te weinig meldingen gekregen om echt maatregelen te treffen, legde Van Meygaarden deze week uit. De maanden erna zijn er klachten binnengekomen van een grotere groep omwonenden. Volgens de burgemeester had het wijkorgaan met name het gevoel dat de zorgen toen niet gehoord waren. 

VERMANEND GESPREK

Platform Selissen vindt het bovendien extra belangrijk dat er gekeken wordt naar preventie. Pennings: ,,We hebben met de burgemeester ook besproken hoe in de toekomst met jeugd om te gaan. We begonnen over ‘t Nootje (de wekelijkse jeugdinloop in De Walnoot - red.) en menen dat jongerenwerk eigenlijk al aandacht moet geven aan kinderen uit groepen 7 en 8. Nu wordt dat ingezet voor kinderen die al in het voortgezet onderwijs zitten, maar het is belangrijk er al eerder bij te zijn.” 

Ook de jonge tieners waar ‘t Nootje zich op richt, gedroeg zich niet volgens Van Meygaarden. ,,Chillen in ‘t Nootje bleek voor velen niet zo chill.” Daarin is echter verbetering gekomen na een vermanend gesprek door een wijkagent. Voor die jongste groep wordt meer ingezet op begeleiding. 

,,Die veroorzaken toch een andere overlast dan de jeugd vanaf veertien of vijftien jaar”, volgens Van Meygaarden. Naar die leeftijdscategorie zal strenger worden gekeken, waarschuwt hij. ,,Ook hier geldt het gebruikelijke traject van eerst luisteren, maar daarna zullen we echt doorpakken.” 

Wie het verblijfsverbod tussen 21.00 en 06.00 uur negeert, kan een boete verwachten en politie en boa’s houden het gebied scherper in de gaten. Er komen borden bij de vier entrees van het gebied. Ook ouders kunnen een belletje verwachten als hun kind zich misdraagt. Van Meygaarden: ,,Jammer dat het moet. Ik begrijp ook dat de coronamaatregelen niet makkelijk zijn voor iedereen. Maar ook jongeren moeten respect tonen voor hun omgeving.”

Door het instellen van een verblijfsverbod kan de jeugdoverlast zich naar elders verplaatsen beseft de burgemeester. Maar ook daar zal dan streng worden opgetreden, belooft hij. 

OP DE FOTO: In het gebied Heerewaarde, tussen De Walnoot (rechts) en de wooncomplexen Banier (links), Baanrots en Rentmeester, ervaren bewoners veel overlast van jeugd. (Foto: Peter de Koning, 2017).