Coronamaatregelen nopen horecaondernemers tot tijdelijke sluiting

Algemeen Economie (e) Nieuws (c)

De coronabesmettingen lopen op en de horeca betaalt de rekening: hoewel dat niet de insteek is van de huidige aangescherpte maatregelen, zal dat voor kroegbazen en restauranteigenaars zeker zo voelen. Zo ook voor Martijn Coenen van De Koetsier, waar gasten voor een luxe ‘eetervaring’ terecht kunnen in de monumentale herberg aan de Eindhovenseweg. Hij heeft samen met zijn partner en chef Ayesta van Hoek besloten de deuren tijdelijk te sluiten, hoewel de regels dat niet voorschrijven. ,,Het is gewoon niet haalbaar om open te gaan.”

Het is lastig, vertelt Coenen. Niet alleen omdat de inkomsten van het fine dining-restaurant drastisch zijn verminderd, maar ook qua gemoedstoestand is het soms fors doorzetten voor het horecakoppel. ,,Het heeft ook impact op je sociale leven en je energielevel. We zijn gewend 75 uur in de week te werken, maar nu we alleen take-away draaien, is dat naar twintig of 25 uur gegaan. We zitten soms samen op de bank en dan vragen we aan elkaar: ‘wat moeten we eigenlijk doen?’ Netflix hebben we ondertussen ook wel gezien...”

VERKROPPEN

Het is dus zeker niet dat de ondernemers niet open wílden: integendeel zelfs. ,,Maar het is in onze branche, het hogere segment van restaurants, gewoon niet haalbaar. Wanneer mensen luxe gaan lunchen, doen ze dat alleen in het weekend. Maar om alleen zaterdag en zondag open te gaan, dat loont gewoon niet. Er gaat veel tijd in de bereiding van onze gerechten zitten: té veel, wanneer het maar om een paar tafeltjes gaat. Én wanneer we in het weekend een mooie fles wijn open maken of oesters laten komen vanuit Zeeland, dan zijn die de week erna niet meer vers.”

Hoewel hij blij is met de animo die er is voor zijn risotto take away, vindt Coenen het soms moeilijk te verkroppen dat hij weer de deuren moet sluiten. ,,We hebben twee fantastische zomers gedraaid en er alles aan gedaan om de kassa’s te laten rinkelen. Dat we dan nu weer dicht moeten, doet pijn. Hoewel ik zeker niet in de schoenen van de regering wil staan, heb ik soms wel het gevoel dat de horeca voor de problematiek moet opdraaien. In de winkelstraten is het nog steeds druk en ook op de Eindhovenseweg zie ik nog elke ochtend heel vele mensen onderweg. Waarom zijn wij dan weer de dupe?”

VOOR DRIE MAN

Ook Harrie van Erp van café D’n Boer laat z’n deuren gesloten nu om 17.00 uur de laatste gast de zaak moet hebben verlaten. Ook een middagborrel ziet hij niet zitten. ,,Dan sta ik voor drie man in m’n café, dat heeft niet zoveel zin”, aldus de kroegbaas. ,,Ik moet het echt hebben van feesten en partijen. Toen ik tot acht uur ‘s avonds open mocht, kon ik nog íets. Dan kun je nog een feestje bouwen vanaf drie uur ‘s middags. Maar nu, nee, nu kun je niks.” Hoewel hij heel goed snapt dat het voor veel horecazaken anders zit, wacht Van Erp rustig af tot hij weer aan de slag kan. ,,Ik ben al 45 jaar open en het gaat al die jaren al goed. Twee mindere jaren, tsja, dit is dan maar zo.”