Suus (rechts) en Puck Rovers beschilderen kerstfiguurtjes. (Foto: Jan Hermens).
Suus (rechts) en Puck Rovers beschilderen kerstfiguurtjes. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

What’s Up, Suus & Puck?

Algemeen Gemonde (c) Nieuws (c)

De tweede editie van de Gimmese stallekesroute begint zaterdag 11 december. Initiatiefnemers Linda van Boeckel en Josien den Otter hebben iets speciaals bedacht: jong bouwt voor oud. Kinderen knutselen kerststalletjes voor ouderen in hun dorp en bieden die in het weekend van 18 december aan. De Gemondse zusjes Suus (7) en Puck (5) Rovers zijn al druk met verf en kwasten in de weer.

 Voor wie zijn die kerststalletjes? ,,Voor oude opa’s en oma’s”, weet Suus. 

Hebben jullie die zelf gemaakt? De meisjes antwoorden ontkennend. Moeder Leoni Verboven weet hoe het zit: ,,De organisatie heeft voor het stalletje en de houten figuurtjes gezorgd. Ik heb de materialen opgehaald.’

Wat doen jullie dan? Puck: ,,Kijk, dit zijn Jozef en Maria. Die ga ik verven. Het baby’tje ook.” Een weckfles dient als onderkomen voor haar heilige familie. Suus beschildert een stal, compleet met ster. ,,We versieren er allebei een.”

Krijgt Jezus ook een gezichtje? Puck: ,,Ja, ogen en een mond. En ook een neus, anders kan hij niet ruiken.”

En wat voor kleur krijgt de ster? Suus: ,,Die maak ik oranje, met een groene rand en een gezicht.” De zusjes hebben dolle pret met schilderen. ,,Er zit iets op je neus”, grapt Puck. Suus ontdekt niets, maar er had zomaar een zwarte stip op kunnen staan, want de tafel heeft ook al wat vlekjes.

Wanneer moeten jullie de werkstukken af hebben? Puck: ,,Dat weet ik niet.” Suus: ,,Dat duurt nog even. Het is net december, eerst is het nog Sinterklaas en dan pas kerstmis.”

Hebben jullie zelf de stallekesroute meegelopen vorig jaar? Suus: ,,Gefietst, ik had toen nog een andere fiets.” Puck: ,,Op sommige plekken lagen snoepjes, heel veel.”

Hadden jullie ook een kerstgroep in de tuin? Puck: ,,Ja, in het bakhuisje.” ,,Wij hadden iets speciaals gedaan met de beeldjes, weten jullie nog wat”, vraagt moeder Leoni. Suus antwoordt: ,,Jozef en Maria hadden mondkapjes op. En Jezus ook, een kleintje.”

Gemondse kinderen die ook een kerststalletje willen knutselen voor ouderen, kunnen zich aanmelden via deze link: https://tinyurl.com/gsjongbouwtvooroud 

OP DE FOTO: Puck (links) en Suus Rovers zijn aan het knutselen. (Foto: Jan Hermens).