Blokfluitensemble Seldom Sene.
Blokfluitensemble Seldom Sene. Foto: Sarah Wijzenbeek

Seldom Sene trakteert Boxtel op wereldpremière van eigentijdse kerstsuite

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De protestantse kerk was zaterdagmiddag het decor van een wereldpremière. In het bijzijn van componist Sören Sieg hield blokfluitkwintet Seldom Sene zijn kerstsuite African Christmas ten doop. Hij schreef het werk in 2019 speciaal voor het topensemble, dat voor de derde maal in Boxtel te gast was. Het trad op in de serie Klassiek in de kerken.

,,Tijdens een try-out hebben we ooit twee delen vertolkt, maar nu spelen we de suite helemaal”, lichtte Hester Groenleer toe. Samen met Stephanie Brandt, Ruth Dyson, Eva Lio en Maria Martínez Ayerza vormt zij Seldom Sene. Groenleer trok een parallel van kerst naar de huidige periode vol onzekerheden. ,,Where shall we go heet het tweede deel van het stuk. Een actuele vraag, ook voor ons, want dit concert is voorlopig ons laatste. Er stonden er verschillende gepland, maar die gaan niet door.”

Gelukkig voor de 75 toehoorders vond de uitvoering van zaterdag wel doorgang. Want de klanken van het gerenommeerde kwintet kietelden de oren en streelden de ziel. En zorgden soms voor een ingehouden lach. In de compositie Quo quondam victa furore (Die ooit woede overwon, -red.van Paul Leenhouts verkenden de vijf vrouwen de mogelijkheden van hun instrumenten. Geen milde trillers nu of zoete oplossingen na schrijnende dissonanten, maar felle ademstoten, ritmische pufjes en onverwachte uithalen.

RENAISSANCE

Hoe anders was dat toen de begaafde musici hun publiek meenamen naar de Renaissance. Een muzikale periode waarin ensembles van meerdere instrumenten uit dezelfde familie geliefd waren. Bijvoorbeeld van een basblokfluit, een tenor, twee alten en een sopraan. Groenleer legde uit dat de fluiten uit die tijd vooral harmonieus en welluidend samenklonken en niet zozeer gebouwd werden om te soleren. Wat ze precies bedoelde maakte Seldom Sene zonder woorden duidelijk met John Dowlands Lachrimae Antiquae. Vijf afzonderlijke instrumenten, gelijkwaardige stemmen, gloedvolle samenklanken. De muziek van meer dan vier eeuwen oud heeft nog altijd niet aan kracht ingeboet, zeker niet als ze vertolkt wordt door Seldom Sene.

Opvallend detail: de sopraanblokfluit, bij menigeen bekend en misschien wel berucht vanwege vroegere muzieklessen, had een relatief klein aandeel in het totale programma. De tenor en vooral de warme alt, kwamen juist wel veelvuldig aan bod. De basblokfluit ook, maar die springt door zijn rol als fundament van de harmonie, minder in het oor dan zijn kleinere familieleden.

Overigens bestaat dé blokfluit niet, zoveel werd zaterdag wel duidelijk. Aan de voeten van de vijf vrouwen lag een hele collectie, waaruit zij gretig putten. Met die veelheid aan instrumenten en gevarieerde programma dat meerdere eeuwen bestreek, trakteerden zij de uitverkochte kerk op een concert dat een grijze herfstdag sprankelende kleuren gaf.

Wie nieuwsgierig is naar Seldom Sene, kan het ensemble beluisteren via Youtube of terugvinden zijn website www.seldomsene.com

Het eerstvolgende concert in de serie Klassiek in de kerken vindt zaterdag 5 februari om 16.00 uur plaats, in de protestantse kerk. Dan treedt het Duo Vicini op, een combinatie van panfluit en gitaar.

OP DE FOTO: Blokfluitkwintet Seldom Sene brengt ensemblemuziek van hoog niveau. (Foto: Sarah Wijzenbeek, 2017).