In de winterperiode wordt geen water rondgepompt in het Binnendommeltje. Onder meer vanwege de vallende bladeren in de geul.
In de winterperiode wordt geen water rondgepompt in het Binnendommeltje. Onder meer vanwege de vallende bladeren in de geul. Foto: Henk van Weert

Uit de Boxtelse raadzaal...

De Boxtelse gemeenteraad vergaderde dinsdag online vanwege de aangescherpte coronaregels. En dus logden de raadsleden en het college van B en W net als eerder dit jaar vanuit huis in. Alleen burgemeester Ronald van Meygaarden (de raadsvoorzitter) en griffier Inge Smits namen fysiek plaats in de raadzaal. Onderstaande onderwerpen kwamen aan bod in het vragenhalfuurtje.

Bladafval Binnendommeltje 

De CDA-fractie was nooit voorstander om het Binnendommeltje in ere te herstellen. Maar nu de waterloop in de Rechterstraat vol ligt met bladafval, vindt fractievoorzitter Vera Brouns het al helemaal geen gezicht. Ook twijfelt zij aan de waterkwaliteit en de bestendigheid van de pompen. Wethouder Fred van Nistelrooij stelde Brouns dinsdagavond gerust tijdens de online raadsvergadering. De machine die het water rondpompt, is sinds 1 oktober uitgeschakeld. Voordat het apparaat op 1 april weer aangezet wordt, vindt controle van de waterkwaliteit plaats en wordt de pomp gereinigd. In de herfst- en winterperiode wordt het Binnendommeltjes regelmatig schoongemaakt door de WSD. ,,En, bladafval hoort er in die periode ook wel een beetje bij", aldus de wethouder. (Foto boven: Henk van Weert).


'Geen relatie PMD-afval en ongedierte'

,,Je ziet de ratten soms van de PMD-zakken afspringen". Wout de Jong (Balans) kaartte de overlast die de plastic-, metaal- en drankkartonszakken soms met zich meebrengen dinsdagavond aan tijdens de raadsvergadering. Wethouder Van Nistelrooij ziet geen relatie tussen ongedierte en plastic afval. Meer ondergrondse containers plaatsen is te kostbaar, dus volgens hem ligt de sleutel bij de Boxtelaren zelf. Zij moeten bijvoorbeeld hun zak pas op de ophaaldag aan de straat zetten en niet eerder. Zoals de wethouder het verwoordt: ,,Minder zwerfafval, beter aanbieden, beter scheiden, om extra kosten te vermijden."


Verkeersveiligheid fietsers in het vizier

De veiligheid van fietsers komt nog regelmatig in het geding, vindt Combinatie95. Raadslid Pim Bressers (Combinatie95) informeerde of hier wel voldoende aandacht voor is binnen het college van B en W. Wethouder Van Nistelrooij antwoordde bevestigend. Wegen aanpakken is een grote onderneming, waarop dit moment geen geld voor is. Daarom zet de bestuurder vooral in op aanspraak maken op de verantwoordelijkheid van de weggebruiker, door bijvoorbeeld erop te hameren om geen telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Ook educatie is belangrijk: met verkeersprogramma's op scholen probeert hij niet alleen kinderen vanaf jonge leeftijd verkeersbewustzijn mee te geven, maar ook ouders scherper te maken.