MOTIE FRACTIE ZORGT VOOR OPGETROKKEN WENKBRAUWEN

Groene inborst Balans verrast oppositie


JULES HAMELEERS

Een motie van coalitiepartij Balans om milieubelasting zwaarder mee te laten wegen in de keuze welke partij gemeentelijke projecten gaat uitvoeren, zorgde dinsdagavond tijdens de Boxtelse raadsvergadering voor opgetrokken wenkbrauwen. Niet alleen omdat waar Luc Bormans (Balans) om vroeg al bestaand beleid is, maar ook omdat deze partij niet vaak de kartrekker is als het gaat om groene kwesties. 

Dat ook Balans nu middels een motie voorvechter blijkt te zijn van verduurzaming van de gemeente Boxtel, is voor veel andere raadsfracties een positieve verrassing. Coalitiepartij Combinatie95 en oppositiepartijen SP, D66 én PvdA-GroenLinks keken op van dit nieuw geluid van de grootste raadsfractie. ,,Wij blijven u verrassen, nu en in de toekomst", aldus fractievoorzitter Gerlof Roubos. 

Er waren echter ook kanttekeningen: zo vonden velen de motie niet concreet en niet allesomvattend genoeg. Balans focuste in haar boodschap om milieubelasting te verminderen op het verlagen van het aantal te rijden kilometers voor de uitvoerende partij, met als bijkomend voordeel dat lokale partijen meer kans maken op Boxtelse opdrachten. ,,Ik mis deadlines en concrete maatregelen", aldus fractievoorzitter Mirjam Bemelmans van PvdA-GroenLinks. 

Zowel Rob Kuppens (VVD) als Rinze van der Veen (SP) vragen zich daarnaast af: bestaat dit beleid niet al? Wethouder Désiré van Laarhoven bevestigt dit: ,,In 2016 heeft Boxtel een manifest uit Den Haag ondertekend dat pleit voor groener inkoopbeleid. Hier is een actieplan voor de periode 2016-2022 uitgekomen. Volgend jaar gaan we dit evalueren: dan zou ook het moment zijn om eventuele wijzigingen hierin aan te brengen." Na deze toelichting trok Bormans zijn motie in.