Cultuurwethouder Hans Heesen van de gemeente Boxtel en secretaris Willem van Vossen van Museum Boxtel ‘verklaren per charter’ met het zegelstempel van het Boxtelse clarissenklooster de expositie voor geopend. (Foto: Rini van Oirschot).
Cultuurwethouder Hans Heesen van de gemeente Boxtel en secretaris Willem van Vossen van Museum Boxtel ‘verklaren per charter’ met het zegelstempel van het Boxtelse clarissenklooster de expositie voor geopend. (Foto: Rini van Oirschot). Foto: Rini van Oirschot

HEEMKUNDE PRESENTEERT POSTUUM WERK VAN PATER DE VISSER

Rijke historie zusters clarissen herleeft

Elisabethsdal, geschreven door de in 2020 overleden pater Hans de Visser, werd vrijdag postuum uitgebracht. Het boek verhaalt over de zusters clarissen die tussen 1448 en 1717 in Boxtel een klooster hadden. De boekpresentatie vond plaats in Museum Boxtel (MuBo) onder toeziend oog van de familie van De Visser, zusters clarissen uit Megen en paters kapucijnen uit Tilburg. 

Het bijzondere drukwerk verhaalt over de periode waarin de zusters clarissen in Boxtel waren gevestigd: van 1468 tot en met 1717. Het werd geschreven door De Visser en uitgegeven door Picture Publishers. Aan de hand van het boek is de expositie door Heemkunde Boxtel in samenwerking met de zusters clarissen ingericht in MuBo aan de Baroniestraat. 

CLARA VAN ASSISIE

De grondlegger van de zusters clarissen is Clara van Assisi (1194-1253). De dochter van een Italiaanse edelman gaf haar maatschappelijke positie op onder invloed van de heiligverklaarde Franciscus van Assisi: zij besloot streng de leer van Jezus Christus te volgen in radicale armoede en werd de stichtster van de naar haar vernoemde orde.

In de middeleeuwen wordt vanuit het klooster in het Belgische Hoogstraten gezocht naar een nieuwe vestigingsplaats. Aan de Dommel in Boxtel wordt in 1468 het klooster Elisabethsdal gesticht. Het lag aan de straat die we nu kennen als de Clarissenstraat. 

De zusters worden na bijna 250 jaar weer verdreven uit Boxtel door de toenmalige protestantse machtshebbers en verhuisden naar Megen. Daar wonen de religieuzen vandaag de dag nog steeds in het klooster Sint-Josephsberg.

KLOOSTERREGEL

Tijdens hun verblijf in Boxtel, volgden de zusters een leven van beslotenheid en afzondering. Zij stopten met hun werk in het Boxtelse armenhospitaal en legden zich toe op het wassen van wasgoed binnen de kloostermuren. Dit werd hun belangrijkste bron van inkomsten.

De expositie duurt tot en met 30 januari en is te bezoeken tijdens openingstijden van MuBo: elke zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur. Iedere zondag kunnen gasten ook een rondleiding krijgen tussen 14.00 en 15.00 uur. Kosten daarvoor zitten inbegrepen bij de toegangsprijs van vier euro. Kinderen vanaf twaalf jaar betalen twee euro; onder die leeftijd is de entree gratis.

AANMELDEN

In verband met het maximum aantal van vijftien personen is aanmelden verplicht. Bezoekers sturen daarvoor een mail onder vermelding van datum naar info@muboboxtel.nl of geven dit telefonisch door via 06-16 04 18 98. Er geldt geen mondkapjesplicht, wel moeten bezoekers een geldig coronatoegangsbewijs kunnen tonen aan de deur.

Het boek Elisabethsdal is verkrijgbaar voor een bedrag van 19,95 euro bij MuBo en de Heemkamer in de bibliotheek aan de Burgakker 4. 

   ...HANS DE VISSER (1941-2020)...       (Foto: Peter de Koning, 2013).
Clarissenklooster Elisabethsdal aan de Dommel in de Clarissenstraat in Boxtel. Wie goed kijkt, ziet rechtsonder een zuster aan de was. (Afbeelding: Heemkunde Boxtel).