Afbeelding
Foto: Toof Pet Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE MUIS



VOORLEESVERHAAL| JETSE OFFERS


Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zetten Hailey Neus (6) en Scott Neus (4) allebei een Toof Pet op.

Op televisie vertelt een boer dat hij last van muizen heeft. De muizen eten het voer van de kippen op. Dat mag niet! De boer heeft de stoute muizen gefilmd. ‘Mama, ik ga mijzelf even omtoveren in een muis op die boerderij’, zegt Hailey en zij zet haar Toof Pet op. ‘Ik ga ook mee’, roept broertje Scott die ook een Toof Pet heeft. ‘Dan moeten jullie samen naar een muis kijken en samen de toverspreuk opzeggen', zegt mama Rosita.

Hailey en Scott houden allebei de klep van de toverpet vast met duim en wijsvinger, kijken naar een muis op de televisie en zeggen: ‘Toof opgelet! Voor die muis hebben wij jou opgezet.' PATS BOEM! PATS BOEM! Ineens zijn ze alle twee een muis op die boerderij. Samen lopen ze naar de muis toe.

‘Hallo muis, hoe heet jij?’ vraagt Hailey. ‘Ik ben Knaagje. Wat komen jullie doen?’, vraagt de muis. ‘De boer is boos op jullie en heeft jullie gefilmd’, zegt Scott. Knaagje schrikt. ‘Waarom heeft de boer ons gefilmd?’, zegt de muis boos.

‘Omdat jullie eten van de kippen stelen en je mag niet pikken!’, legt Hailey uit. ‘De boer wil de muizen vangen met muizenvallen’, zegt Toof op de muizenkop van Scott. ‘Hé Knaagje, waar slaap jij?’, vraagt Scott. ‘Kom maar met mij mee, dan laat ik zien waar ik woon’, antwoordt Knaagje.

Samen lopen ze de schuur in. In de hoek van de schuur ligt een grote stapel hout. Dat is voor de kachel in de winter. Knaagje loopt tussen twee houtblokken de stapel in. ‘Pieper de piep piep, pieper de piep piep,’ klinkt het onder de houtstapel. ‘Is er iemand jarig?’ vraagt Hailey. ‘Nee, wekig’, zegt Knaagje. ‘Oma Muis is wekig en is 64 weken geworden. Kijk er zijn heel veel muizen op visite.’

Toof vertelt dat mensen elk jaar hun verjaardag vieren en dan 'jarig' zijn. Muizen worden maar twee jaar en daarom vieren ze elke week hun verweekdag. Muizen zijn dus niet 'jarig' maar 'wekig'. Mensen kennen die woorden niet. Het is muizentaal.

‘Wanneer ben jij wekig?’, vraagt Knaagje aan Hailey. ‘Knaagje, weetje, ik ben eigenlijk geen echte muis. Ik en mijn broertje hebben onszelf met onze toverpetten allebei omgetoverd in een muis. In het echt ben ik een meisje en is mijn broertje een jongen. Wij zijn dus niet wekig, maar jarig.’

‘Omdat oma wekig is, komen er heel veel muizen op visite. De wekige krijgt heel veel cadeautjes en er wordt gezongen’, vertelt Knaagje. ‘Als ik jarig ben, krijg ik ook cadeautjes’, zegt Scott. ‘Ik ook’, vult Hailey aan. ‘Van wie?’, vraagt Knaagje. Hailey en Scott denken even diep na. Ze noemen allebei een heleboel namen op: ‘Van papa en mama, van Jaylinn, Gigi, Coco, Milan, Joep , Senna...’ ‘En van onze favoriete oom natuurlijk’, lacht Hailey.

‘Wat eten jullie?’, vraagt Hailey. ‘Verhaaltjes vertellen altijd dat wij alleen maar kaas eten. Maar dat is niet waar. Wij vinden kaas erg lekker. We kunnen het alleen bijna nooit vinden’, zegt Knaagje. ‘Wat eten jullie dan?’, vraagt Scott nog eens. ‘Wij vinden heel veel lekker. Wij eten eigenlijk alles wat we kunnen vinden en op kunnen eten’, legt Knaagje uit. ‘Muizen zijn knaagdieren en hebben hele kleine scherpe tandjes’, zegt Toof Pet op de kop van Scott. ‘Ze knagen heel gemakkelijk verpakkingen open.’

Ze lopen samen weer onder de houtstapel vandaan. ‘Kijk goed om je heen’, zegt Knaagje. ‘Pas op voor de poes!’ ‘Ben je bang van katten?’, vraagt Hailey. ‘Heel erg bang, want ze eten ons op, net als de vos, de reiger en andere lelijkerds.’

‘Knaagje, we weten nu iets meer over muizen, dank je wel, maar we willen niet worden opgegeten’, roept Hailey. ‘Ik wil ook weg’, piept Scott. ‘Dan moeten jullie maar gauw de petten afdoen, want ik zie de poes’, zegt Knaagje en hij rent hard weg.

Hailey en Scott doen snel de pet af. PATS BOEM! PATS BOEM! Ze zijn ineens weer allebei thuis bij papa Mark en mama Rosita.



Het is helaas niet meer mogelijk om jouw kanjer aan te melden voor een hoofdrol in een Toof Pet avontuur. Met het huidige aantal nog openstaande aanmeldingen is Toof volgeboekt. Jouw (klein)kind toch een hoofdrol laten spelen in alle verschenen verhalen van Brabants Centrum? Kijk dan op toofpet.nl en bestel het e-book Toof Pet de Toverpet.