PARTIJ TREKT B EN W AAN DE JAS VANWEGE OVERLAST  


PvdA-GL vindt Vion 'etterende puist'

JULES HAMELEERS

Varkensslachterij Vion is regelmatig onderwerp van de politieke dialoog, maar toch vindt PvdA-GroenLinks dat het college van B en W onvoldoende aandacht heeft voor verschillende soorten overlast door het bedrijf. De raadsfractie wil dat het bedrijf meer rioolheffing gaat betalen en stelt dat mensen terughoudend zijn over het kopen van huizen in nieuwbouwproject Jorishof.

Een etterende puist, waar af en toe een zalfje op wordt gesmeerd door het college van B en W, zonder verstrekkende gevolgen. Die vergelijking beschrijven Mirjam Bemelmans en Miek Nooijen van PvdA-GroenLinks namens omwonenden in schriftelijke vragen die zij stellen aan het dagelijkse bestuur vam de gemeente. De twee raadsleden denken het belang van Vion belangrijker is voor B en W dan de leefbaarheid van de inwoners.  

MINDER ANIMO JORISHOF

De partij stelt bijvoorbeeld dat potentiële kopers van het nieuwbouwproject Jorishof aan de Eindhovenseweg hebben afgezien van koop vanwege de stank van Vion. B en W wordt gevraagd of zij verwachten dat de geurhinder roet in het eten zal gooien van meerdere andere bouwprojecten.

Bemelmans en Nooijen maken zich zorgen om meerdere aspecten van de problematiek rondom Vion. Zo vragen de fractieleden naar de voortgang van verschillende geplande maatregelen om de geuroverlast te beperken, zoals een hogere schoorsteen. Ook informeren ze of er andere plannen gemaakt worden, voor bijvoorbeeld luchtwassers. Daarnaast maken zij zich druk over de gezondheidseffecten die de stank eventueel zou kunnen hebben. 

Het waterverbruik zorgt van Vion zorgt eveneens voor opgetrokken wenkbrauwen bij de partij: het bedrijf zou in één dag net zoveel water gebruiken als 25.000 Boxtelaren samen. Vaak worden bij grootafnemers kortingen aangeboden vanuit de gemeente op bijvoorbeeld rioolheffing. De raadsfractie vraagt om duidelijkheid rondom de tarieven, en vraagt wanneer deze afwijken, om de regel 'de grote vervuiler betaalt' te hanteren.

Ook de geluidsoverlast wordt onder de aandacht gebracht. Zo suggereert PvdA-GroenLinks om het gebruik van koelmotoren te verminderen, een muur te plaatsen rondom de standplaatsen van koelwagens en om over te stappen op een volledige elektrische koeling.

De redactie heeft Vion gevraagd om te reageren op de stelling die ingenomen wordt in de schriftelijke vragen. Een communicatiemedewerker geeft geen antwoord en verwijst naar de gemeente.