Vooralsnog moeten inwoners het doen met de nee-nee-sticker, waar onder meer de bewoners in het voormalig klooster in Liempde, nu een appartementencomplex voor starters van Joost, gretig gebruik van maken. (Foto: Pål Jansen).
Vooralsnog moeten inwoners het doen met de nee-nee-sticker, waar onder meer de bewoners in het voormalig klooster in Liempde, nu een appartementencomplex voor starters van Joost, gretig gebruik van maken. (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

Boxtel wil voorlopig geen ja-ja-sticker om papierberg te verminderen

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Een déjà vu, zo ervoer SP’er Rinze van der Veen vorige week dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. D66 en PvdA-GroenLinks kwamen namelijk een jaar later wéér met eenzelfde motie over de ja-ja-sticker. Deze plakker voor de brievenbus, waarmee je aangeeft wél huis-aan-huisbladen en reclamefolders te willen ontvangen, zou kunnen zorgen voor een forse vermindering van papierafval. Wethouder Fred van Nistelrooij ziet het systeem niet zitten.

Nu is de standaard dat Boxtelaren reclamefolders en huis-aan-huisbladen wél ontvangen, tenzij zij anderszins aangegeven op hun brievenbus. Door een ja-nee-sticker of nee-nee-sticker kunnen mensen aangeven welk papierwerk zij wel en welke bladen zij niet willen ontvangen. PvdA-GroenLinks en D66 willen graag naar aan tegenovergesteld systeem toe. Niemand krijgt huis-aan-huisdrukwerk, tenzij zij dit aangeven door een tekst op hun brievenbus. Dit heeft een grote positieve invloed op het verminderen van papierafval; in Amsterdam zorgde de invoering hiervan voor zo’n dertig kilogram minder per jaar per huishouden, aldus fractievoorzitter Mariëlle Wijffelaars. 

D66 wilde dit ook een jaar geleden al: de motie die destijds werd ingediend is ingetrokken aan de hand van een toezegging, waarvan achteraf bleek dat die niet waargemaakt kon worden. Daarom kwamen D66 en PvdA-GroenLinks opnieuw met hetzelfde verzoek aan het college van B en W. 

KRITIEK 

De andere raadsfracties hebben echter kritiek op het plan. Zij maken zich zorgen om de negatieve gevolgen voor lokale ondernemers, jongeren die hun bijbaantjes kwijtraken en de reclamebranche. Ook het opvallende argument dat door een ja-ja-sticker verenigingen minder geld binnen krijgen, omdat zij dan minder papierafval kunnen ophalen, werd aangehaald.

Wethouder Van Nistelrooij staat niet te springen om het plan. Hij ziet evenwel de voordelen van een ja-ja-sticker en geeft ook toe dat het daadwerkelijk papierverbruik vermindert, maar hij noemt ook dezelfde bezwaren als de raadsfracties aandragen. Daarnaast kan een ja-ja-sticker op dit moment voor een flinke dip in inkomsten zorgen: ,,Ook wanneer we minder papier ophalen, moet hetzelfde afvalophaalsysteem in stand blijven. Dat betekent dat de kosten hetzelfde blijven, maar de opbrengsten flink dalen, waardoor het in verhouding veel duurder wordt. Nu is het balans en die balans willen we niet verstoren”, aldus de wethouder. 

REËEL 

Omdat de daadwerkelijke effecten op de ondernemersbranche, reclamebedrijven en studenten én reële kostenstijging onbekend zijn, vragen meerdere raadsfracties of de wethouder hier onderzoek naar wil doen. Nadat Van Nistelrooij dit toegezegde, werd de motie ingetrokken.

OP DE FOTO: Vooralsnog moeten inwoners het doen met de nee-nee-sticker, waar onder meer de bewoners in het voormalig klooster in Liempde, nu een appartementencomplex voor starters van Joost, gretig gebruik van maken. (Foto: Pål Jansen).