Het geld voor de metamorfose van de Kloostertuin in Liempde is binnen. In het voorjaar moet de herinrichting een feit zijn. (Foto: Gerard Schalkx, mei 2021).
Het geld voor de metamorfose van de Kloostertuin in Liempde is binnen. In het voorjaar moet de herinrichting een feit zijn. (Foto: Gerard Schalkx, mei 2021). Foto: Gerard Schalkx

Boxtel lapt 41 mille voor kloostertuin

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c)

Voor de aanleg van een dementievriendelijke ontmoetingsplek in de vroegere kloostertuin te Liempde was eerder dit jaar al het overgrote deel van het noodzakelijke budget (145.000 euro) bijeengebracht. Deze week trok ook de gemeente Boxtel de beurs. Het college van B en W stelde dinsdag 41.000 euro beschikbaar. Daarmee komt het totaalbedrag uit op 165.000 euro, aldus wethouder Désiré van Laarhoven. De kosten vallen hoger uit dan begroot om zo de halfverharding op de paden ook geschikt te maken voor rolstoelers.

De oude kloostertuin grenst aan de noordkant aan de begraafplaats van de Sint-Jans Onthoofdingkerk en maakte ooit deel uit van het voormalige Sint-Albertusklooster, nu een appartementengebouw voor huurders van woonstichting Joost. Ook grenst het perceel aan dienstencentrum De Kloosterhof en verpleeghuis De Vlaswiek. Al met al een uitgelezen plek voor ouderen om elkaar te ontmoeten. 

VERWAARLOOSD

Stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL) is dan ook de kartrekker van het herinrichtingsproject. Want zoals de tuin er nu bij ligt, is die geen aantrekkelijke plek, weet de wethouder. Het onderhoud liet de voorbije jaren te wensen over en daardoor oogt de kloostertuin nogal verwaarloosd. Voor de opknapbeurt kreeg BOL brede steun toegezegd. Niet alleen van het gemeentebestuur, maar ook van de woonstichting, het parochiebestuur en Zorggroep Elde Maasduinen. Daarnaast droegen veel vrijwilligersorganisaties uit het dorp hun steentje bij. Bovendien toonden ook lokale ondernemers zich gul in hun bijdragen, weet Van Laarhoven. De helft van de benodigde 165.000 euro is afkomstig van externe financiers als provincie en diverse fondsen. 

VERGUNNINGSPROCEDURE

Dankzij de bijdrage van het gemeentebestuur kan het project nu echt van start. Alhoewel, eerst moeten de vergunningen nog in orde gemaakt worden. De ontwerptekening van de nieuwe kloostertuin was in juni al klaar en begin augustus werd een omgevingsvergunning aangevraagd. De beslistermijn daarvoor werd eind september verlengd. ,,Zodra de vergunning definitief is, kan de schop de grond in”, aldus wethouder Van Laarhoven. ,,In elk geval moet het project komend voorjaar zijn afgerond, anders vervallen de subsidies die de provincie en diverse fondsen hebben toegezegd.” Het onderhoud van het groen in de belevingstuin wordt straks opgepakt door vrijwilligers. Dat is in een tien jaar durende prestatieovereenkomst vastgelegd. De gemeente zorgt ervoor dat de paden goed toegankelijk blijven. 

OP DE FOTO: Het geld voor de metamorfose van de Kloostertuin in Liempde is binnen. In het voorjaar moet de herinrichting een feit zijn. Op de achtergrond is het vroegere Albertusklooster te zien. (Foto: Gerard Schalkx, mei 2021).

Het definitieve ontwerp voor de Liempdse kloostertuin.