Vlnr: Ayla, Suze, Gijs en Sem. Vanuit het thema Doeslief prikken de Petrusschoolleerlingen afval. (Foto: Linda van de Wiel).
Vlnr: Ayla, Suze, Gijs en Sem. Vanuit het thema Doeslief prikken de Petrusschoolleerlingen afval. (Foto: Linda van de Wiel). Foto: Linda van de Wiel

Leerlingen Sint-Petrus doen lief en ruimen zwerfafval op

Algemeen

Koekjes bakken, afval prikken en kaarten schrijven. De leerlingen van basisschool Sint-Petrus in Boxtel kiezen dit jaar een wel heel bijzondere invalshoek tijdens de sinterklaas- en kerstperiode. Vanuit het bekende thema Doeslief bedachten alle leerlingen initiatieven die anderen blij maken. Tienjarigen Ayla, Suze, Sem en Gijs uit groep 7 kozen gaat zwerfafval prikken.

,,We gaan het afval in het centrum van Boxtel opruimen en hebben als klas contact gehad met de gemeente: we krijgen grote afvalprikkers”, vertelt Sem enthousiast. ,,Ik vind dit een heel goed idee van de school”, vervolgt Gijs. ,,En wat wij ook doen is tekeningen maken voor oudere mensen. Andere leerjaren doen andere kinderen ook veel voor ouderen. Eén klas maakt bijvoorbeeld een film omdat oude mensen vanwege corona nauwelijks meer naar buiten kunnen.” 

VERSIERDE SCHOOL

Het thema Doeslief wordt nog breder getrokken op de basisschool. Zo studeren alle leerlingen een lied in én is de hele school aan de Burgakker versierd met hartjes en posters met als boodschap ‘Lief doen kost niks extra’ en ‘Blijf nog maar heel veel jaar super lief voor elkaar’.

Ook op verschillende plekken in het centrum en achter de ramen van de huizen van de leerlingen, hangen positieve posters. ,,En in de klas hebben we een complimentensteen. De juf legt die elke ochtend bij een van ons in de klas. Degene die de steen heeft, geeft de hele dag complimenten en aan het einde van de dag mag iedereen raden wie de steen die dag had.” Suze, lachend: ,,Maar omdat we allemaal lief zijn voor elkaar, is het best lastig raden wie de steen heeft.”

IDEE OUDERRAAD

Het thema, dat werd bedacht door de ouderraad, sijpelt ook door in de thuissituatie van Sem, Gijs, Suze en Ayla. ,,Ik doe thuis extra taken zoals tafeldekken en -afruimen. Het voelt goed om wat voor een ander te doen. Ik vind dat we dit ook voor dieren mogen doen. Zij verdienen dat ook. We kunnen bijvoorbeeld vogelhuisjes en pindakettingen maken” Sem: ,,Ik zeg veel lieve dingen en als iemand valt, zal ik meteen helpen.”

OP DE FOTO: Van links naar rechts: Ayla, Suze, Gijs en Sem. Vanuit het thema Doeslief prikken de Petrusschoolleerlingen afval. (Foto: Linda van de Wiel).