Pyrotechnicus Maurice Schellekens tijdens het opbouwen van een vuurwerkshow in Deventer. De traditie moet blijven, maar illegaal afsteken en vernielingen aanrichten moet verdwijnen, vindt ook de Boxtelaar. (Foto: eigen collectie, 2020).
Pyrotechnicus Maurice Schellekens tijdens het opbouwen van een vuurwerkshow in Deventer. De traditie moet blijven, maar illegaal afsteken en vernielingen aanrichten moet verdwijnen, vindt ook de Boxtelaar. (Foto: eigen collectie, 2020). Foto: Eigen collectie

‘Ook vuurwerkliefhebbers hebben hekel aan overlast’

Algemeen Nieuws (c)

Overlast en vernielingen door (knal)vuurwerk zijn veel mensen een doorn in het oog. Niet alleen voor degenen die er sowieso niets van moeten hebben. Ook voor liefhebbers, weet expert Maurice Schellekens. De Boxtelse pyrotechnicus hoopt niet dat het kind met het badwater wordt weggegooid en er óók een verbod op siervuurwerk komt: overlast wordt voornamelijk veroorzaakt door materiaal dat al verboden is.

Schellekens maakt vuurwerkshows, onder meer voor de Boxtelse kermis, en reageerde op de stelling die de redactie vorige week in deze krant en haar app Ons BC publiceerde. Een foutieve stelling overigens: het ging over verkoopverbod voor knalvuurwerk. ,,Maar dat is al sinds 1 december vorig jaar verboden, net als vuurpijlen en zogenaamde single shots“, benadrukt Schellekens. ,,Veel mensen weten dat niet. Als zij overlast ervaren, klinkt vaak de roep om een algeheel vuurwerkverbod. Begrijpelijk: je zal maar wonen aan zo’n pleintje waar jeugd dag of nacht bezig is.”

BERUCHTE COBRA

De zware knallen die mensen vaak horen, komen van materiaal dat al vóór het verbod van vorig jaar illegaal was. Zoals de beruchte ‘cobra’, vertelt Schellekens. ,,Het is ook precies dít illegale spul dat weken of maanden vóór oudjaar al te horen is.” Zes op de tien gewonden wordt veroorzaakt door knallers en ander inmiddels verboden spul. 

In de maand november kreeg de Boxtelse politie tot dusver 25 overlastmeldingen binnen. Tot nog toe is dit jaar alleen al ruim tien mille aan vuurwerkschade aan prullenbakken. Dat is meer dan de totale kosten die vorig jaar moesten worden gemaakt om vernielingen te herstellen. Dit is voor de pyrotechnicus een teken dat de jeugd toch op zoek gaat naar zware knallers. Ook dit jaar is er een algeheel verbod tijdens de jaarwisseling, besloot het demissionaire kabinet vorige week onder druk van burgemeesters van de grote gemeenten. Dit uit angst voor extra druk op de toch al door belaste ziekenhuizen. 

VERWONDINGEN

Maar met het aantal mensen dat echt zorg nodig heeft door verwondingen, valt het alleszins mee, verwijst Schellekens naar de cijfers. ,,Van de 385 bezoekers aan de Spoedeisende Hulp (SEH) tijdens de jaarwisseling van 2019 op 2020 had circa 10 procent ernstig letsel: die mensen moesten worden geopereerd en meerdere dagen opgenomen.” 

Omgerekend komt het neer op één of twee kortstondig opgenomen patiënten per ziekenhuis. Een en ander blijkt uit het rapport van kenniscentrum VeiligheidNL. Van de 1.300 ziekenhuisbezoekers mochten er 1.250 naar huis na een snelle controle en mogelijk lichte behandeling bij de SEH of Huisartsenpost. 

Desalniettemin was er vorig jaar, toen er ook een algeheel verbod was, een scherpe daling van het aantal ziekenhuisbezoeken tot minder dan een derde van het normaal. Maar horeca was toen ook gesloten en mensen mochten maar beperkt bij elkaar op bezoek. Bovendien werd de verkoop ook in buurlanden België en Duitsland verboden. 

Dus valt het allemaal wel mee en moet er niets gebeuren? Dat wil Schellekens niet zeggen, maar wel dat het in een context moet worden geplaatst. Hij vergelijkt het met schaatsen. ,,Toen mensen in februari de ijzers onder konden binden, meldden zich in een paar dagen tijd 40.000 gewonden bij SEH’s en huisartsenposten.” 

Toch, om illegale knallers, overlast en daardoor veroorzaakte gewonden verder uit te bannen, zijn investeringen in meer controle en handhaving nodig. Maar ook: ,,Voorlichting, voorlichting, voorlichting. Om potentiële gebruikers te ontmoedigen, maar ook voor de gemiddelde inwoner zodat die begrijpt waar overlast door wordt”, stelt Schellekens. 

VUURWERKSHOW

Boxtel kan zelf maatregelen nemen om vuurwerk (nog) verder aan banden te leggen. Zo is er een vuurwerkvrije zone ingesteld bij de geitenwei in Selissenwal bijvoorbeeld. Dinsdagavond werd bovendien in de gemeenteraad gesproken over een lokale vuurwerkshow (zie voorpagina). Als professional ziet Schellekens dat gemeenten hier vaak toch voor passen: te duur, onvoldoende ruimte, te weinig politie-inzet, onzekerheden met betrekking tot weersomstandigheden en ga zo maar door. Als inwoner viert hij het ook liever met zijn familie in plaats van op een koud plein of veld. ,,Ik ben tegen zo’n lokale show, tenzij het een extraatje is, dus zonder plaatselijk verbod.”

MELDPUNT

Schellekens hoopt ook niet dat het zo ver komt dat siervuurwerk in Boxtel niet meer mag. Hij en andere liefhebbers willen juist dat de traditie blijft, maar de overlast verdwijnt. Vanuit het veld van voorstanders is zelfs een meldpunt ingericht om de oorzaak van overlast in kaart te brengen: op www.meldpuntvuurwerkoverlast.nl kunnen mensen hun bevindingen doorgeven. Schellekens: ,,Zou het (harde) geknal beperkt blijven tot de jaarwisseling, dan zouden veel van de huidige tegenstanders en klagers al tevreden zijn.”

Enerzijds genieten veel mensen van de pracht en praal van vuurwerk, zoals hier tijdens de kermis in 2016 bij de vijver naast het gemeentehuis. Anderzijds hekelen mensen de zware explosieven die al weken klinken. Dat zijn wel twee verschillende zaken, weet pyrotechnicus Maurice Schellekens. (Foto: Peter de Koning).