Stadsverwarming voor Hoogheem is het meest concrete voorbeeld uit de Transitievisie Warmte. (Foto: Albert Stolwijk).
Stadsverwarming voor Hoogheem is het meest concrete voorbeeld uit de Transitievisie Warmte. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Blik op Hoogheemflats voor stadsverwarming

Algemeen Boxtel Oost (c) Selissenwal (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Samen met onder andere woonstichting Joost en waterschap De Dommel onderzoekt de gemeente Boxtel of de flats op Hoogheem en wellicht ook die aan de Baandervrouwenlaan stadsverwarming kunnen krijgen. Het waterschap kan hier een grote rol in spelen via haar rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) op Heult. Maar een immense operatie zal nodig zijn voor het leidingnetwerk. 

Boxtel presenteerde vorige week donderdag haar zogeheten Transitievisie Warmte. Iedere gemeente is verplicht zo’n document dit jaar nog op te stellen: in 2050 moeten alle woningen in Nederland van het gas af zijn en daarom wordt gekeken naar alternatieven om huizen te verwarmen. 

RENDABILITEIT

Meest concrete en eerste idee op dit moment is stadsverwarming (door beleidsmakers ook wel warmtenet genoemd) voor de flats op Hoogheem en aan de Baandervrouwenlaan van Joost. Het is logisch dat de eerste gedachte uitgaat naar de woonstichting. Stadsverwarming is rendabel op grote schaal; met veel woningen dus. En dus komen de wijken Oost en Selissenwal als eerste in beeld. 

Toch vraagt het realiseren van grootschalige stadsverwarming ook voor die twee locaties om een enorme operatie. ,,In de straten waar een warmtenet moet komen, zullen overal retourleidingen moeten komen. Die hoeven niet zo diep onder de grond als bijvoorbeeld riolering, maar de straten zullen daarvoor wel open moeten”, verwacht duurzaamheidsadviseur Richard Moerman van De Dommel.

RIJKSWEG A2

Het waterschap lijkt een belangrijke partner in de warmtetransitie, met name door de rwzi op Heult. Die kan in de zomer water van het warmtenet tot 19 graden verwarmen. Dat water wordt opgeslagen onder de grond om vervolgens in de winter huizen mee te verwarmen. Oftewel warmte-koudeopslag. Moerman: ,,Om die warmte weer bij de huizen te krijgen, moet een leiding onder de rijksweg A2 door worden ‘geschoten’ zodat de warmte naar Selissenwal kan worden getransporteerdkomen. Hoogheem is qua afstand ook nog haalbaar vanaf de rwzi: het warmte-effect blijft optimaal tussen de twee en vijf kilometer.”

De gemeente zelf overweegt overigens ook rivier de Dommel als warmtebron. Dan moet wel eerst gekeken worden wat het ecologisch effect is van de techniek: het kan schommelingen in de watertemperatuur veroorzaken en daarmee ook het leven in de rivier beïnvloeden. ,,Al denk ik dat de Dommel nog breed genoeg is en het effect minimaal zal zijn”, erkent Moerman van het waterschap. ,,Wat dat betreft maken we ons meer zorgen bij Eindhoven waar de rivier smaller is.”

DATACENTER EN VION

Ook het datacentrum van Rabobank en varkensslachterij Vion noemt de gemeente als mogelijke warmtebronnen voor de Boxtelse huizen. Deze twee bedrijven hebben op grote schaal koelte nodig en geven daarom warmte af. Maar er is nog niet onderzocht of dit haalbaar is. 

Tal van zaken rondom warmtetransitie staan nog in de kinderschoenen. Ook het verwarmen van de sociale huurwoningen op Hoogheem en aan de Baandervrouwenlaan moet nog nader worden onderzocht. Joost benadrukt dit nog maar eens en ziet bovendien meer kansen bij Hoogheem: ,,De gemeente weet dat Boxtel-Oost voor ons realistischer is om eerst verder te onderzoeken qua haalbaarheid, zowel technisch als financieel. Bij de Hoogheem-flats komen er nog investeringen aan”, aldus een woordvoerder van Joost.

KRITIEK

En dan is het nog niet gegaan over de centen. Kritiek op stadsverwarming klinkt namelijk al vanuit verschillende gemeenten. In 2019 zagen huurders in Nijmegen-Noord de prijs voor de energierekening juist omhoog gaan, tegen hun verwachting in. Vanuit de plaatselijke Rekenkamer klonk ook kritiek op het on-transparante proces bij leverancier Nuon. 

Dat wamtenetten een negatieve naam hebben, weet ook Moerman. ,,Het zou mooi zijn als een nutsvoorziening de exploitatie op zich neemt. Dan is de commerciële prikkel eraf.” Hoewel goedkoper in verbruik, zijn veel investeringen nodig om alles aan te leggen. Dan gaat het niet alleen om het leidingwerk, ook om de huizen zelf. Stadsverwarming is vooral effectief als de huizen goed geïsoleerd zijn. Wat dat betreft is Joost ook daarom een goede partner. In rap tempo isoleert de corporatie haar woningbestand met vijfhonderd sociale onderkomens per jaar. Maar ook aansluitingen zijn nodig. Bovendien zijn er in de wijken Selissenwal en Boxtel-Oost meer huizen dan de sociale huurwoningen van Joost. Ook zoekt Boxtel draagvlak bij verenigingen van eigenaren en woningbezitters om een warmtenet te realiseren.

Momenteel zoekt Boxtel uit hoeveel animo er is voor de stadsverwarming en of dit haalbaar en betaalbaar blijkt. Een concrete datum wordt nog niet genoemd, al zijn de landelijke verplichtingen duidelijk. Dat het een flinke operatie wordt, is evident.