Boxtelaar Rien van Doleweerd ontving voor zijn Johan Cruyff-museum in Boxtel Oost via Vion-manager Eric de Jong het voetbalshirt van de Japanse club Veertien Mie. Ondanks dat PostNL het tenue in eerste instantie retourneerde naar het Aziatische land. (Foto: Peter de Koning).
Boxtelaar Rien van Doleweerd ontving voor zijn Johan Cruyff-museum in Boxtel Oost via Vion-manager Eric de Jong het voetbalshirt van de Japanse club Veertien Mie. Ondanks dat PostNL het tenue in eerste instantie retourneerde naar het Aziatische land. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Johan Cruijff-post uit Japan voor Rien

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Het Boxtelse Johan Cruijff-museum aan de Spinster 26 is een verzamelstuk rijker. Rien van Doleweerd kreeg uit handen van Vion-manager Eric de Jong een Japans voetbalshirt voor zijn enorme collectie. Dat lijkt niet logisch: wat heeft dit alles te maken met de volgens velen beste voetballer die Nederland ooit heeft voortgebracht? Nou, de club uit de Japanse stad Kuwana heet Veertien Mie...

,,De eigenaar van Veertien Mie (de rijke Japanner Daisuke Goto - red.) is helemaal weg van Cruijff. Een beetje op mijn niveau, zeg maar. Naast dat de club is vernoemd naar het rugnummer van Cruijff, speelt het team ook in oranje shirts tijdens thuiswedstrijden. En op het embleem staat een leeuw afgebeeld”, legt Rien uit. 

Hij wist zelf nog maar een paar maanden van het bestaan van de club af, maar de Boxtelaar kon het niet laten om zijn toch al zeer uitvoerige collectie verder aan te vullen. ,,Via mijn oud-collega Frans den Ouden bij Vion, waar ik zo’n 35 jaar heb gewerkt, kwam ik bij Eric de Jong uit. Die heeft een mannetje in Japan rondlopen voor zakenrelaties. Zo kwam de vraag om een shirt toe te sturen bij de Aziatische club terecht. Die vond het heel gaaf als het tenue in het Boxtelse Johan Cruijff-museum kwam te hangen”, vertelt de voetbalfanaat. 

BIJNA MISGELOPEN

Rien liep de zending overigens bijna mis. ,,Het pakketje is via PostNL bij Jumbo Oosterhof terechtgekomen. Maar Eric kreeg nooit de melding dat hij het poststuk kon afhalen. Dus uiteindelijk is het weer teruggestuurd naar Japan. Tien dagen lang lag het shirt gewoon op vijfhonderd meter afstand van mijn museum”, vertelt Rien. Uiteindelijk is de sportkledij via een postorderbedrijf toch nog bij Vion-manager De Jong, zelf ook voetbalfan, terechtgekomen. Die heeft het shirt inclusief nog meer artikelen van Veertien Mie dinsdag overhandigd aan Rien, die dolblij is met zijn nieuwe verzamelstuk. ,,Sinterklaas komt voor mij dit jaar niet uit Spanje, maar uit Japan!”

Opmerkelijk dat het Nederlandse woord ‘veertien’ is opgenomen in een Japanse competitie. En wat de toevoeging Mie betekent? Google Translatie meldt: ‘zichtbaar’. Dus zou je kunnen veronderstellen dat de voetbalclub zichtbaar veel talentjes heeft rondlopen...

OP DE FOTO: Boxtelaar Rien van Doleweerd ontving voor zijn Johan Cruijff-museum in Boxtel-Oost via Vion-manager Eric de Jong het voetbalshirt van de Japanse club Veertien Mie. Dat had nog wel wat voeten in aarde... (Foto: Peter de Koning).