Afbeelding
Foto: archief Brabants Centrum

Wethouder in gesprek met banken over pinautomaten

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

Cashgeld wordt op steeds minder plekken beschikbaar in Nederland, en dus ook in de gemeente Boxtel. Daar maakt oppositiepartij PvdA-GroenLinks zich zorgen over, liet spreeksvrouw Miek Nooijen dinsdagavond tijdens de raadsvergadering weten. Volgens wethouder Mariëlle van Alphen (Balans) heeft zij hier geen invloed op: dit ligt bij de banken.

De geldautomaten die specifiek van de verschillende banken zijn, verdwijnen uit het straatbeeld óf worden vervangen door een geel exemplaar van Geldmaat, een gezamenlijk initiatief. Daarnaast zijn verschillende machines vaak leeg, is pasloos storten niet meer mogelijk én is de mogelijkheid om cash af te halen vaak alleen beschikbaar tijdens openingstijden van winkels, omdat de automaten zich daar bevinden. De enige plek in Boxtel waar dit mogelijk is buiten winkeltijden, is op de Markt. Vanwege ouderen en andere kwetsbare groepen is het wel belangrijk om cashgeld toegankelijk te houden, omdat de anonimiteit en het feit dat hier geen computers voor nodig zijn, voor hen cruciaal is, betoogt Miek Nooijen namens PvdA-GroenLinks tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond.

‘NIET IN ONZE HANDEN’

Wethouder Mariëlle van Alphen is zich bewust van de beperkte beschikbaarheid van cashgeld en deelt de zorgen van de oppositiepartij. Toch zegt zij hier niet veel in te kunnen betekenen: ,,Dit ligt niet in onze handen, geldautomaten zijn de verantwoordelijkheid van de banken.” Wel belooft de wethouder om het gesprek aan te gaan met de banken in Boxtel om te kijken wat zij kunnen betekenen om de toegankelijkheid van cash zo goed en gemakkelijk mogelijk te maken. Burgemeester Ronald van Meygaarden: ,,En adviseer de bewoners die bij u komen ook vooral om zelf contact op te nemen met hun bank: wanneer hun klanten hierom vragen, zijn banken meer bereid hun beleid aan te passen”, zegt hij tegen raadslid Nooijen. 

ZORGEN

Dit is niet de eerste keer dat er zorgen klinken over het gebrek aan ‘flappentappen’. Zo publiceerde deze krant begin oktober een ingezonden brief van Martin van Tillaart, die zijn ongenoegen uitte over het gebrek aan plekken om briefgeld op te nemen. Het regenden destijds reacties via Facebook en de app OnsBC waarin Boxtelaren hun ongenoegen uitten. 

Op dit moment is pinnen mogelijk op de Markt in Boxtel. Ook in Bruna in het centrum en bij de Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat is geld opnemen mogelijk. De automaten buiten winkelcentrum Oosterhof en in de wijk Selissenwal zijn al enige tijd verdwenen. Ook de Rabobank-automaten aan de Nieuwstraat in Boxtel, zijn weg. 

Op de plek van het voormalig ING-kantoor aan de Molenstraat komt ook een Geldmaat. Die zou half november geïnstalleerd worden, maar is vooralsnog niet aanwezig.

OP DE FOTO: De Geldmaat op de Markt is op dit moment de enige plek waar buiten geld opgenomen kan worden in Boxtel. (Foto: archief Brabants Centrum).