Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden, 2014

Helikopter strooit steenmeel over Sparrenrijk

Algemeen Selissenwal (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

In de strijd tegen uitstoot van stikstof en ammoniak, wordt half december steenmeel uitgestrooid over Sparrenrijk in Boxtel-Noord. Bosgroep Zuid Nederland zet daarvoor een helikopter in. De werkzaamheden nemen enkele dagen in beslag; het bos is dan tijdelijk afgesloten. 

Stikstof en ammoniak verzuren de bodem; voedingsstoffen en mineralen spoelen weg. Daardoor groeien er minder verschillende planten en krijgen ook dieren het moeilijk. Een van de maatregelen om dit tegen te gaan en de biodiversiteit te verbeteren, is de verspreiding van fijngemalen steen. Hierin zitten veel voedingsstoffen die geleidelijk afgegeven worden aan de bodem, stelt de gemeente Boxtel. Die laat het karwei uitvoeren met financiĆ«le steun van de provincie. 

Een beperkt aantal plantensoorten profiteert juist van de grote hoeveelheid beschikbare stikstof. Daardoor worden andere soorten verdrongen. Dit is te zien aan de vele grassen, bramen en brandnetels in de bossen en de vergrassing van heide. Als heideplanten en andere bloemrijke planten steeds meer in het gedrang komen, lopen ook de aantallen en de variatie aan vlinders en insecten terug. Daarnaast neemt de voedingswaarde van planten af. Typische gevolgen hiervan zijn onder meer dat rupsen niet meer ontpoppen tot vlinders en dat vogels eieren leggen met te dunne schalen, waar vervolgens zwakke kuikens uitkomen.