Stapel op Sint
Stapel op Sint Foto: Peter de Koning
foto’s

Dorpen lopen uit voor Sinterklaas

Algemeen Boxtel Oost (c) Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Esch (c) Lennisheuvel (c) Munsel/In Goede Aarde (c) Nieuws (c) Selissenwal (c)

,,Nou nou, wat een drukte. De Heilig Bloedprocessie wordt straks nog jaloers op zoveel publiek.” Met gevoel voor humor maakte Sinterklaas zondagmiddag met bijna 25 Pieten een drukbezochte rijtoer door Boxtel, Lennisheuvel en Esch. De ommegang met een historische Zwitserse bus, twee klassieke Volkswagenbusjes en een antieke Kever was ook dit jaar een waardig alternatief voor de traditionele intocht. Die werd een week eerder vanwege de aanhoudende coronapandemie andermaal afgelast.

‘Sinterklaas, wilt u ook naar boven zwaaien?’. Een spandoek in de Breukelsestraat roept de goedheiligman aandacht te hebben voor bewoners die niet op straat staan, maar op de tweede etage een balkonnetje bevolken. Vele honderden inwoners van Boxtel, Lennisheuvel en Esch hebben zich langs de route verzameld, die de karavaan aflegt. Een week na de blije inkomst in Liempde, zijn nu de drie andere Boxtelse kernen aan de beurt. ,,Met de rijtoer verbinden we de dorpelingen”, zegt Eric van Antwerpen, bestuurslid van Boxtel Vooruit en vandaag Hoofdpiet. ,,Kijk maar eens hoe druk het overal is.”

Vanwege de coronapandemie hebben Boxtel Vooruit en Stapel op Sint altijd rekening gehouden met de rijtoer. ,,Zodra duidelijk werd dat de intocht bij de Zwaanse Brug niet kon doorgaan, zijn we overgeschakeld op dit schaduwprogramma”, bevestigt kartrekker Wim Ketelaars. En vanwege het enorme succes van de rijtoer is dit evenement misschien wel een blijvertje op de sinterklaaskalender. ,,Je zou je kunnen voorstellen dat je de karavaan na de coronacrisis verder groeit, bijvoorbeeld met nog meer leuke voertuigen en een Pietenblaasorkest”, vult Van Antwerpen aan.

KLEURRIJKE COLONNE

Boxtel Vooruit en Stapel op Sint brengen vandaag niet minder dan 25 Pieten op de been, die ondersteund door een klein dozijn vrijwilligers worden klaargestoomd in het gemeentehuis. Na een laatste briefing - ‘zwaai naar iedereen, links en rechts!’ - vertrekt de kleurrijke colonne naar kasteel Stapelen, waar Sinterklaas wordt opgehaald. Intussen staat de prachtige Zwitserse autobus van chauffeur Jan van Esch te pruttelen.

Sinterklaas en bijna alle Pieten klimmen aan boord. ,,Het is een bus die vroeger in de Alpen reed. Het glazen dak bood passagiers gelegenheid om het berglandschap optimaal te bewonderen”, vertelt Van Esch. De bus rolde in 1958 van de lopende band van de firma FBW. ,,Meerijden is een schokkende ervaring”, lacht een van de Pieten als de bus over een trits verkeersdrempels op Munsel hobbelt en iedereen door elkaar geschud.

MONDKAPJE

Voorafgaand aan de autobus rijdt een geluidwagen waarin dorpsomroeper Marcel van Galen de inwoners op de in aantocht zijnde stoet attendeert. Na de passage van twee met Pieten gevulde VW-busjes en de Pieten-Kever verschijnt de FBW-bus. Daarin is het een dolle boel, al wordt nadrukkelijk rekening gehouden met het coronavirus. ,,Iedereen draagt een mondkapje”, vertelt een van de Pieten. ,,We gooien geen pepernoten naar buiten en gaan niet stilstaan omdat het dan misschien te druk wordt.”

SPRINGLEVEND

De Pieten in de autobus genieten van zoveel zwaaiende inwoners en grinniken als ze de file zien die de karavaan in de Boxtelse straten veroorzaakt. ,,Net als tijdens de schoolbezoeken van Stapel op Sint zie je dat het sinterklaassprookje springlevend is”, vertelt een van de jongste Pietjes. ,,Kijk eens naar die gezichtjes… Niet alleen kinderen genieten van de rijtoer, ook alle papa’s, mama’s, opa’s en oma’s beleven een hele mooie middag.”

Sinterklaas zelf ook trouwens. Hij zit stralend naast chauffeur Van Esch op de voorste stoel van het ronkende Zwitserse vehikel. ,,Ik krijg wel een lamme zwaaiarm hoor”, klaagt de goedheiligman met een knipoog. ,,Misschien moet ik dadelijk ook even een plaspauze inlassen. We zijn pas op Munsel en we moeten ook nog naar Oost, daarna wacht Esch.” (Foto’s: Peter de Koning)

Dorpen lopen uit voor Sinterklaas
Dorpen lopen uit voor Sinterklaas
Dorpen lopen uit voor Sinterklaas
Dorpen lopen uit voor Sinterklaas
Dorpen lopen uit voor Sinterklaas
Dorpen lopen uit voor Sinterklaas
Dorpen lopen uit voor Sinterklaas
Dorpen lopen uit voor Sinterklaas
Dorpen lopen uit voor Sinterklaas
Dorpen lopen uit voor Sinterklaas
Dorpen lopen uit voor Sinterklaas