Burgemeester Joachim Rodenkirch (midden) poseert met echtgenote Theresia en jumelagevoorzitter Arjen Witteveen uit Boxtel op de brug over de Lieser in Wittlich. Op deze plek trad de rivier enkele maanden geleden buiten haar oevers en richtte grote schade aan in de historische binnenstad. (Foto: Marc Cleutjens).
Burgemeester Joachim Rodenkirch (midden) poseert met echtgenote Theresia en jumelagevoorzitter Arjen Witteveen uit Boxtel op de brug over de Lieser in Wittlich. Op deze plek trad de rivier enkele maanden geleden buiten haar oevers en richtte grote schade aan in de historische binnenstad. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

‘Versterk stedenband Wittlich door vaker samen op te trekken’

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

De vriendschapsband tussen Boxtel en Wittlich gaat terug tot 1959. In dat jaar zetten de leden van beide gemeenteraden hun handtekening onder een vriendschapsverdrag dat nog steeds in ere wordt gehouden. Na een lange coronapauze toog voorzitter Arjen Witteveen van het Jumelagecomité Boxtel-Wittlich vorige week naar de zusterstad van Boxtel. Verslaggever Marc Cleutjens reisde mee.

Corona bepaalt ook in Wittlich het dagelijks leven. Op de Viehmarkt staat een mobiele container waar inwoners zich kunnen laten testen. Naast het stadhuis staat een ‘Impfbus’ waar stedelingen zich zonder afspraak kunnen laten vaccineren. Het loopt storm; honderden mensen staan urenlang in de rij.

In het stadhuis wordt de delegatie uit Boxtel, die namens burgemeester Ronald van Meygaarden enkele knapzakken met streekproducten had meegenomen, gastvrij ontvangen door burgemeester Joachim Rodenkirch. Ook diens echtgenote Theresia schuift aan; ze is redacteur van weekkrant Wittlicher Rundschau. Hiltrud Jütteman en Melanie Becker zijn eveneens present. Beiden zijn lid van de Freundschaftskreis.

CIRCO CIRCOLO

,,De vriendschapsband tussen Wittlich en Boxtel gaat ver terug”, stelt de burgemeester. ,,Als ik aan Boxtel denk, denk ik aan de evenementen die ik samen met veel inwoners van onze stad heb bezocht, zoals Circo Circolo en de Boeremèrt. Natuurlijk herinner ik me het muziekfeest op de Markt waar ik optrad met toenmalig burgemeester Frank van Beers.”

,,Jumelage is zoveel meer”, gaat Rodenkirch verder. ,,Tijdens wederzijdse bezoeken leren we van elkaar.” De burgemeester beschouwt zijn kennismaking met onderwijs, kinderopvang, musea en toerisme in Boxtel als inspirerend. ,,Interessant was de excursie langs woningbouwprojecten. En bij de laatste verbouwing van ons stadhuis hebben we flexplekken gerealiseerd. Dat idee komt overwaaien uit Boxtel.”

NIEUWE IMPULS

Als het aan burgemeester Rodenkirch ligt, krijgt de jumelage na de coronapandemie een impuls. ,,Wittlich wil Boxtel graag vasthouden en ik maak me daar sterk voor. We kunnen nog steeds van elkaar leren.” Hij geeft aan dat jumelage niet is voorbehouden aan hoogwaardigheidsbekleders, maar breed draagvlak verdient. ,,Denk aan de uitwisseling van muziekgezelschappen. Ik verheug me op de terugkeer van de Liempdse hofkapel De Kromploegers.”

Jütteman en Becker van de Freundschaftskreis zien ook kansen. ,,Zodra het weer kan, willen we naar Boxtel.” Als eerste wordt gedacht aan een bezoek aan de Bazaar. ,,Inwoners van Boxtel begroeten we graag op de Säubrennerkirmes”, zegt Jütteman. ,,Als een busreis vanwege corona nog niet mogelijk is, hopen we een kleine delegatie te begroeten”, gaat Theresia Rodenkirch verder. ,,Aan de oever van de Lieser houden we kleinschalige muziekoptredens. Dat was na het wegvallen van de Säubrennerkirmes een leuk alternatief.”

EENZAME OUDEREN

Volgens jumelagevoorzitter Witteveen kan de stedenband met Wittlich versterkt worden door vaker samen op te trekken. Voorzichtig wordt gedacht aan een project om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Daarover sprak Witteveen onlangs al met burgemeester Van Meygaarden. Die buigt zich momenteel over de toekomst van de jumelage. Net als zijn ambtsgenoot vindt ook hij dat een stedenband gedragen moet worden door bestuurders én burgers.

Het bezoek aan Wittlich werd afgesloten met een rondgang langs industriële projecten, waaronder de pizzafabriek van Dr. Oetker. Hier produceren 1.600 werknemers dagelijks bijna twee miljoen diepvriespizza’s. Ook een nieuwbouwwijk werd bezocht. Hier worden honderden koop- en huurwoningen gerealiseerd. Rodenkirch: ,,We bouwen ‘Mehrgenerationenhäuser’. Wonen voor jong en oud dus, allemaal in één wijk. Het idee is geïnspireerd op ervaringen in Boxtel, waar we de wijk Selissenwal hebben bestudeerd.”

Jumelagevoorzitter Witteveen schuift volgende maand met burgemeester Van Meygaarden aan tafel om de toekomst van de stedenband met Wittlich in kaart te brengen.

OP DE FOTO: Burgemeester Joachim Rodenkirch (midden) poseert met echtgenote Theresia en jumelagevoorzitter Arjen Witteveen uit Boxtel op de brug over de Lieser in Wittlich. Op deze plek trad de rivier enkele maanden geleden buiten haar oevers en richtte grote schade aan in de historische binnenstad. (Foto: Marc Cleutjens).