Open brief aan de raad over armoedebestrijding kinderen


Wij vertegenwoordigen de Stichting Leergeld Boxtel. Onlangs ontvingen wij een voor ons verontrustende mail van de gemeente met de volgende tekst: 'De keuzes die gemaakt zijn in deze kerntakendiscussie en de begroting, hebben mogelijk gevolgen voor uw instelling of organisatie'. En vervolgens: 'Het college van B&W heeft een integraal voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel, gaan we ermee aan de slag. Uiteraard praten we dan graag met u verder over de betekenis hiervan voor u. Wij blijven namelijk graag met u in gesprek. Voor nu wachten we op instemming van de gemeenteraad'. Einde citaten.

Stichting Leergeld Boxtel zet zich al vanaf 1998 in om kinderen uit een gezin met een laag inkomen toch zoveel mogelijk mee te laten doen op gebied van sport, onderwijs en cultuur. Geen kind mag zich buitengesloten weten. Ons motto is dan ook: 'ieder kind telt' en 'ieder kind kan meedoen'.

Wij zijn sinds enige tijd uitvoerder van een deel de Klijnsmagelden en ontvangen daartoe een jaarlijkse bijdrage van de gemeente om kinderen te laten zwemmen of we schenken ze een fiets. Voor de overige doelen hebben we onze eigen sponsors.

Daarenboven willen wij u attenderen op het feit dat in de armoedenota van 2018-2021 expliciet vermeld staat en dat het zo unaniem door de raad toentertijd is aangenomen, dat de Klijnsmagelden besteed zouden gaan worden waar ze voor bedoeld zijn: voor kinderen. Bij stabiel, behoorlijk en consequent bestuur naar ons toe geldt, dat gemaakte afspraken nagekomen dienen te worden.

Graag verzoeken wij u in uw meningsvorming en uiteindelijke beslissing de Stichting Leergeld en de Boxtelse kinderen datgene te gunnen wat haar/hen volgens ons toekomt. Niet alleen het behoud van de huidige ondersteuning, maar ook dat de Klijnsmagelden, (4 x > €100.000) die wéér voor de komende vier jaar door de overheid zijn toegekend, op de plek komen, waar ze voor zijn bedoeld.

Laten we onze kinderen van de doelgroep niet buitensluiten. Zij zijn onze toekomst en laten we niet door een foute beslissing nu moeten constateren, dat we achteraf 'leergeld' moesten betalen. En dat het niet zo zal zijn, dat de Klijnsmagelden bij de algemene middelen terechtkomen.



        ARJEN WITTEVEEN (voorzitter)

        JAN VAN DE POEL (penningmeester)