Annemie en Karel Veldhuizen vieren samen met hun gezin 50 jaar huwelijk. (Foto: eigen collectie).
Annemie en Karel Veldhuizen vieren samen met hun gezin 50 jaar huwelijk. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

Gouden paar in Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

Het vonkje was al overgesprongen, maar haar naar huis brengen mocht Karel Veldhuizen in februari 1968 nog niet. Dat vond Annemie Artz destijds nog wat te vroeg. Maar twee weken later, tijdens het carnaval in 's-Hertogenbosch was het wel raak. Woensdag 27 oktober zijn de twee vijftig jaar getrouwd.

Wat ruim 53 jaar geleden ontstond in een Bossche danssoos, is inmiddels uitgegroeid tot een flink gezin. Tijdens een weekendje weg om het gouden huwelijksfeest al een beetje te vieren, werden maar liefst vier huisjes gehuurd op Center Parcs. De twee zonen en dochter van Annemie en Karel hebben namelijk samen zeven kleinkinderen op de wereld gezet. ,,En die zijn in de leeftijd dat ze niet meer zo snel bij elkaar op de kamer willen slapen. Zo gaat dat tegenwoordig", grinnikt Annemie. 

Het echtpaar trouwde in 1971 en verhuisde vijf jaar later naar Boxtel. ,,We zochten destijds een mooie plek om te wonen en zochten een locatie met voldoende scholen en een treinverbinding. Zo kwamen we in Boxtel uit. Een heel gezellig dorp vinden we nog steeds", aldus Karel (74).

VRIJWILLIGERSWERK

De drie kinderen van het gouden paar groeiden hier op en gingen sporten bij atletiekvereniging Marvel. Al snel werd Karel gevraagd om te helpen bij de club, die toen nog een sintelbaan had op een van de huidige voetbalvelden van RKSV Boxtel. Hij volgde cursussen om wedstrijden te kunnen leiden, werd bestuurslid en liep zelf ook hard. ,,Ook de huidige accommodatie, waar ook de rugby- en honkbalclub gebruik van maken, heb ik mee gebouwd", vertelt Karel, die al ruim 35 jaar vrijwilligerswerk bij de atletiekvereniging doet.

Ondertussen werd ook Annemie, die daags voor de huwelijksdag dezelfde leeftijd bereikt als haar man, meer en meer bij Marvel betrokken. Zij is al vele jaren een vast gezicht in de kantine. ,,Hardlopen zelf gaat niet meer, maar we komen er nog iedere week. Het is zo'n warme vereniging", geeft ze aan.

Intussen zijn de twee alweer bijna dertien jaar met pensioen. Annemie: ,,Ik moest van Karel ook maar stoppen, want hij vond het maar niks om alleen thuis te zijn." Karel lacht: ,,Als ik voor het eten moest zorgen, liep ik in de supermarkt naar de hoek waar alle mensen stonden, want dat moest wel lekker zijn." 

Zondag viert het gouden paar het jubileum met vrienden en familie. Karel grapt: ,,Ook gaan we nog op 'huwelijksreis'. We genieten in elk geval met volle teugen van ons leven." (Foto: eigen collectie).