Natuurwerkgroep Liempde wandelt in Wijbosch


Wie de flora en fauna in Wijboschbroek wil ontdekken, wandelt zondag 31 oktober mee met Natuurwerkgroep Liempde. De vereniging houdt dan een tocht door het leembos aan de rand van het Aadal, waarvan het sinds 1826 is afgesneden door de Zuid-Willemsvaart. 

Staatsbosbeheer beheert het gebied van zo’n 250 hectare dat voornamelijk bestaat uit bos, afgewisseld met kleine weilandjes. Goed zichtbaar is de invloed van de klompenindustrie: in het verleden werden er volop populieren geplant. Maar in het Wijboschbroek heeft ook de verdroging toegeslagen. Staatsbosbeheer probeert het gebied weer natter te maken zodat de flora behouden blijft. Wandelaars worden soms geconfronteerd met een lelijke kaalslag, maar dit is een kwestie van geduld hebben: er komt iets moois voor in de plaats. Prachtige paddenstoelen zijn volop aanwezig. De kans is groot dat spechten zich zullen laten horen of zien. 

Aan de rand van het Wijboschbroek stroomt de Biezenloop, waar ijsvogeltjes vaak vissend zijn aan te treffen. Mogelijk laten ook enkele van de vele reeën zich spotten. De tocht voert voornamelijk door het oostelijk deel van het Wijboschbroek, waarbij een oud boerderijtje wordt gepasseerd met de merkwaardige en onverklaarbare naam Fort Wijbosch. Ook de actualiteit speelt er een rol: in Wijbosch is volop beroering ontstaan over de plannen om windmolens in het bos te plaatsen. 

Deelnemers verzamelen zich om 09.00 uur op het parkeerterrein van Staatsbosbeheer aan de Akendonk in Wijbosch. Meer informatie: info@natuurwerkgroepliempde.nl.